Töltött seitan sült
- Teljes idő 14 óra 15 perc
- 1 óra
Előkészítés - 1 óra 15 perc
Főzés - 12 óra
Hűtés
Összetevők
12 személy
600 g T45 liszt
100 g Hajdinaliszt
1 kan. só
1 kan. Bors
1 kan. Fokhagymás búzadara
1 kan. Hagymás búzadara
1 kan. Füstölt paprika
1 kan. Szárított fűszerkeverék
35 cl Víz
4 cl Olívaolaj
50 g Paradicsompüré
3 cl Almaecet
3 cl Szójaszósz
2 kan. Olívaolaj
2 Fokhagyma
1 Hagyma
1 szár. Zeller
450 g Gomba
4 kan. Víz
50 g Dió
2 kan. Petrezselyem
Só és bors
2 kan. Olívaolaj
50 g Lágy vaj
10 cl Fehérbor
30 cl Zöldség alaplé
3 kan. Dióolaj
Előkészítés
Lépés 1 /11
Ezt a receptet érdemes előző este elkészíteni, és egy éjszakán át pihentetni.
Lépés 2 /11
A tészta elkészítéséhez: keverjük össze a búzalisztet, a hajdinalisztet, a sót, a borsot és a fűszereket egy tálban. Egy másik tálban keverjük össze a vizet, az olajat, a paradicsompürét, az ecetet és a szójaszószt.
Lépés 3 /11
Öntsük a folyadékokat a lisztekhez, és keverjük össze, hogy tésztát kapjunk (mint a kenyértészta). Ennek elkészítéshez használhatunk keverőt. Tartsuk a tésztát hűvös helyen, amíg elkészítjük a tölteléket.
Lépés 4 /11
A töltelék elkészítéséhez melegítsük fel a lábast az olívaolajjal. Adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát és a zellert, majd vegyük lejjebb a hőfokot. Hagyjuk párolódni 5–6 percig. Adjuk hozzá a gombát, és fűszerezzük sóval és borssal. Keverjük jól össze, és főzzük lefedve 10 percig. Ha a gomba nem enged elég vizet, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Lépés 5 /11
Amikor a gomba megfőtt, öntsük a keveréket egy tálba, és adjuk hozzá a diót és a petrezselymet. Fűszerezzük ízlés szerint.
Lépés 6 /11
A pecsenyelé összeállításához töltsük meg a lábast vízzel, és forraljuk fel.
Lépés 7 /11
Tegyük a seitan tésztát sütőpapírra, és tekerjük ki kb. 2 cm vastag téglalap alakúra. Tegyük a tölteléket a közepére, majd tekerjük fel a tésztát (a sütőpapír segítségével), hogy a tölteléket körbevegye, és sültet formázzon.
Lépés 8 /11
Tegyük a sültet a lábasba, fedjük le, és hagyjuk párolódni 40 percig.
Lépés 9 /11
Amikor megsült, vegyük ki, és hagyjuk kihűlni, mielőtt egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Lépés 10 /11
Másnap távolítsuk el a zsineget, a fóliát és a sütőpapírt a sültről. Melegítsük fel a lábast az olajjal és a vajjal. Amikor a vaj már diónyi, pirítsuk meg a sültet. Öntsük hozzá a fehérbort, és redukáljuk a hőfokot. Adjuk hozzá a zöldségalaplevet, és főzzük addig, amíg mártást kapunk. Ízlés szerint dióolajjal fejezzük be.
Lépés 11 /11
A sültet felszeleteljük, és a mártással együtt azonnal tálaljuk. Élvezzük a finom ízeket.