Hogyan válasszunk fazekat?

A fazék az egy nélkülözhetetlen edény​ a konyhában. Nagyon fontos, hogy minőségi fazekakat válasszon az igényeihez igazodva, mert gyakran fogja őket használni. Minél jobb az eszköz, annál könnyebb jó eredményt elérni!

Manapság többféle fazék létezik, többféle anyagból, különböző felülettel, mérettel, magassággal, színnel és formával... Éppen ezért fontos, hogy ismerje a legfontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő fazék kiválasztásához.

Ne aggódjon! Összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, amelyeket figyelembe kell vennie, mielőtt megvásárolna egy fazekat​. Először is nézzük meg rövid útmutatónkat!

undefined

Edény fedővel Tefal Duetto+ G7194355 18 cm

Edény fedővel Tefal Duetto+ G7194355 18 cm

Edény Tefal Intuition B8644474 20 cm

Edény Tefal Intuition B8644474 20 cm

Ovális Air lábas, 30x23 cm

Ovális Air lábas, 30x23 cm

Nyeles lábas Tefal Ingenio Unlimited L7632832 16 cm

Nyeles lábas Tefal Ingenio Unlimited L7632832 16 cm
undefined

Nyeles lábas Tefal Ingenio Natural Force L3962802 16 cm

Nyeles lábas Tefal Ingenio Natural Force L3962802 16 cm
undefined

Milyen formájú fazék a legjobb az Ön számára?

A nyeles lábas

A nyeles lábas elengedhetetlen kellék a konyhában a mindennapi életben. Ideális ízletes szószok készítéséhez, vízforraláshoz rizshez, zöldségekhez, tésztákhoz, ételek melegítéséhez vagy újramelegítéséhez. Ezt az edénytípust lapos alj, magas egyenes oldalak és egyetlen fogantyú jellemzi. Ez utóbbi nagyon kényelmessé teszi az egy kézzel történő könnyű öntést.
undefined

A leveses fazék

Az egyik legelterjedtebb, világszerte használt főzőedény, a leveses fazék. A leveses fazekat hagyományosan alaplé vagy húsleves készítésére használják, amely a bonyolultabb receptek elkészítésének alapja. Ez egy széles edény, lapos aljjal, egyenes oldalakkal és széles nyílással, amely az edény teljes átmérője. Mindkét oldalon két fogantyú található a könnyű kezelés érdekében, valamint egy fogantyús fedő a gyorsabb főzés érdekében.

Legyen szó akár a hétre szóló főzésről vagy különleges alkalmakról az egész családdal, leveses fazekaink elengedhetetlenek nagyobb mennyiségű ételek elkészítéséhez. Nagy méretük miatt tökéletesek tészta és zöldségek főzéséhez, valamint házi befőttek és lekvárok elkészítéséhez.

undefined

A klasszikus lábas

Ha sok ételt készít, a két oldalsó foganytúnak köszönhetően a lábas akkor is tökéletes fogást biztosít.​ Így a nagy mennyiségű hús vagy zöldség is könnyen kezelhető​ könnyedén egyből az asztalon tálalhatja.

Ez a fajta fazék kiváló pároláshoz és dineszteléshez, levesek és tészták főzéséhez. Ilyen lábasra mindenkinek szüksége van! A kompakt két oldalsó fogantyúnak köszönhetően a lábasnak kitűnő a fogása, ha sok ételt készít, a fedő miatt pedig lassú főzéshez és forraláshoz is tökéletes. Ideális currykhez, párolt ételekhez és zöldségekhez és gabonákhoz is... Sokféle anyagból készül, hogy az Ön igényeihez megfelelő terméket kaphasson.

undefined

A holland sütő

Fedezze fel újra az autentikus ízeket a zománcozott öntöttvas „cocotte” segítségével, amely természetes módon megőrzi a textúrát és az ízt. Modelljeink közül választhat egy nagyméretű, ovális holland sütőt vagy egy kerek formájút. Az ovális kukták tökéletes hőtartásukkal ideálisak például sült csirke vagy hús sütéséhez. A kerek formájú párolásra és lassú főzésre készült. A vasárnapi ebédet még soha nem volt ilyen egyszerű elkészíteni! A kondenzációs fedővel ideális pörköltekhez és lassan főzött receptekhez.

undefined

Speciális fazekak

Néhány fazekunknak konkrét célja van: konkrét ételek elkészítése. A jó mélységnek és a két oldalsó fogantyúnak köszönhetően felfedezheti, hogyan használhatóak a Tefal sekély fazekai hússütő serpenyőként, lábasként vagy sütőtálként. A nagy átmérőnek köszönhetően nagy mennyiségben főzhet gőzöléssel, párolással, lassú főzéssel, pirítással, vagy pörköléssel. Tálaljon az edényből, és élvezze a sült burgonyát és a tejszínes csirkét.

Nagyon sokoldalú edény, könnyen kezelhető és tárolható. Egyszerre használható nagy serpenyőként, hússütő serpenyőként vagy lábasként. Úgy néz ki, mint egy lábas, kisebb, egyenes oldalakkal.

A speciális fazekak a következőkre használhatók:

 • Pirításra, sütésre vagy párolásra
 • Kisebb mennyiségek dinsztelésére vagy párolására
 • Szószok főzésére nagy mennyiségben
undefined

Melyek a fazék főbb jellemzői?

Milyen méretű fazekakra van szüksége?

Szüksége van nyeles lábasra? A 16 és 20 cm közötti edények kiválóan alkalmasak levesek, szószok, zabpehely és gabonafélék elkészítésére. Könnyű tisztíthatóságot biztosítanak, és különösen kompaktak. Kiválóan alkalmasak kis családok, egyedülállók és párok számára. A nagyméretű lábasok sokoldalúan felhasználhatóak. Javasoljuk, hogy legalább 2 különböző méretet válasszon, hogy váltogatni tudjon és alkalmazkodni tudjon az igényeihez.

Ami a leveses fazekakat és egyéb edényeket illeti, a 24 cm-től 28 cm-ig terjedő fazekak kiválóak egy 2-4 fős háztartásban. A 30-36 cm-es fazekak kiválóan alkalmasak sok vendég vagy egy nagy család étkeztetésére. Ideális 5+ fős háztartások számára.

A megfelelő méret kiválasztása az egyik alappillér. Nem biztos benne, hogy melyik méret megfelelő az Ön számára? Ne aggódjon! Összeállítottunk egy jól áttekinthető táblázatot, amely segít megbecsülni a megvásárolni kívánt fazék méretét.

undefined

Ellenőrizze a fazék és a főzőlap kompatibilitását

Főzőlap kompatibilitása

Nem minden fazék kompatibilis minden típusú főzőlappal, ez elsősorban az anyagtól és az összetételtől függ. Még ha a legtöbb fazekunk kompatibilis minden típusú főzőlappal, beleértve az indukciós főzőlapot is, vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a fazék kompatibilis-e (ellenőrizze az alábbi képet a weboldal termékleírásában vagy a csomagoláson).

 1. Gáz
 2. Elektromos
 3. Indukciós
 4. Üveg-kerámia
undefined

Levehető vagy fix fogantyút preferál?

Válasszon a fix vagy levehető fogantyú közül

Levehető fogantyú:

 • Ideális helytakarékosság
 • Sokoldalú használat: használja a nyéllel a sütőlapon, majd vegye le a nyelet helyezze az edényt a sütőbe, majd az asztalra és tárolhatja a hűtőben is
 • Nem melegedik túl, hideg marad használat közben


Rozsdamentes acél fix fogantyú:

 • Szegecselt rozsdamentes acél
 • Robusztus fogás


Műanyag fix fogantyú:

 • Nem melegedik túl, hideg marad használat közben
 • Könnyű és biztonságos kezelés
undefined

Milyen bevonatokat/anyagokat részesít előnyben?

A tapadásmentes fazekak előnyei

A tapadásmentes fazekak alkalmasak az egészséges főzéshez, mivel nem igényelnek zsírt.

Megerősített titán bevonattal készült tapadásmentes fazekaink könnyen használhatók a mindennapi főzéshez, valamint egyszerűen tisztíthatóak. Ők a legjobb társak szószok készítéséhez, tészták főzéséhez, pörköltek melegítéséhez, zöldségek párolásához és még sok máshoz. Fedezze fel intelligens funkcióikat, és legújabb innovációinkat.

undefined

A Mineralia kőhatású fazekak előnyei

A Mineralia kőhatású fazekak tapadásmentes, ásványi anyagokkal dúsított bevonattal rendelkeznek az egészséges sütés érdekében; A Mineralia PFOA, ólom- és kadmiummentes.

Minden főzőlappal kompatibilisek, beleértve az indukciós főzőlapot is. Tökéletes kényes hozzávalók főzéséhez. A természet ihlette kőhatású edényeinket az új, rendkívül ellenálló Mineralia bevonattal látjuk el, amely az erős ásványi tulajdonságokat tartós tapadásmentességgel ötvözi. Készítsen természetes és egészséges ételeket mindennap, hosszú élettartamú főzőedényekben. Mivel az ételek nem tapadnak a Mineralia tapadásmentes felületére, ezért kiválóan alkalmas az egészséges főzéshez, kevesebb olajjal. Ráadásul könnyen tisztítható!

undefined

A kerámia fazekak előnyei

A kerámia kevésbé tapadásmentes, mint a hagyományos tapadásmentes bevonatok, de jobban ellenáll a karcolásoknak. Ezért a kerámia bevonat ideális a fazekakhoz. Jobban ellenáll a fémkanalaknak vagy habverőknek, de ugyanolyan kényelmes marad a főzés és ugyanolyan könnyen tisztítható. Fedezze fel ezeket a tartós fazekakat!

A Tefal kerámia fazekak tartósak, ugyanakkor nagyon könnyen tisztíthatók. Akár egy nyeles lábast keres az ételek gyors felmelegítéséhez, akár egy lábast, amellyel könnyen és tapadás nélkül forralhat vagy párolhat, fazekaink ideálisak a mindennapi használatra!

Ami az egészséges és környezetbarát kerámia fazekainkat illeti, 90% ásványi és 10% bio összetevőkből készülnek. A kerámia egyéb előnyei mellett karcálló, tartós és könnyen tisztítható.

undefined

A rozsdamentes acél fazekak előnyei

A rozsdamentes edények karcállóak, robusztusak, masszívak, nem deformálódnak az idő múlásával, nagyon sokoldalúak, és minden konyha felszerelésének kötelező elemei. Ideálisak a kézi mixerekkel, fémkanalakkal vagy habverővel történő keveréshez, mosogatógépben is moshatók, és minden főzőlappal kompatibilisek. Fedezze fel az összes elérhető formátumunkat: nyeles lábasok, lábasok és holland sütők, leveses fazekak...

undefined

Az öntöttvas fazekak előnyei

Az öntöttvas kiváló választás pároláshoz, pirításhoz és lassú főzéshez. Ezenkívül öntöttvas edényeink közvetlenül a sütőbe helyezhetők, és minden főzőlappal kompatibilisek, beleértve az indukciós főzőlapokat is. Belsejük zománcozott bevonatú.

Az öntöttvas fazekak nagyon jól megőrzik a hőt, így könnyű közvetlenül az asztalnál tálalni és melegen tartani az ételeket. Rendkívül tartós, ellenálló és hatékony bevonattal készültek. Tökéletes karamellizálódás, könnyen tisztítható és az ellenálló matt zománcnak köszönhetően újszerű állapotban marad.

Az öntöttvas fazekak különféle formátumokban kaphatók, minden recepthez igazítva.

undefined

A fazekak különböző bevonatainak összehasonlítása