Zöldséges gyoza és csavart szójaszósz
- Teljes idő 2 óra 10 perc
- 2 óra
Előkészítés - 10 perc
Főzés - 0 perc
Hűtés
Összetevők
4 személy
200 g Extra kemény tofu
12 cl Szójaszósz
2 kan. Szezámolaj
1 kan. Barna miso paszta
1 csip. Fehérbors
80 g Fehérkáposzta
80 g Vöröskáposzta
Durva szemű só
50 g Sárgarépa
50 g Vöröshagyma
2 Újhagyma
50 g Osztrigagomba
50 g Shiitake gomba
1 szegf. Fokhagyma
1 kan. Gyömbér
3 kan. Burgonyakeményítő
1 tas. Friss gyoza lap
15 cl Víz
1 Lime
1 kan. Csiliolaj
Arany szezámmag a szószhoz és díszítéshez
1 Kis piros csilipaprika a díszítéshez
Tartozékok
Serpenyő
Előkészítés
Lépés 1 /14
Vegye ki a tofut a csomagolásából, majd papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával törölje szárazra, és helyezzen rá egy lapos, nehéz tárgyat (pl. egy edényt vagy egy tányért). Hagyja pihenni 10 percig, amíg a folyadék teljesen felszívódik.
Lépés 2 /14
Közben készítse el a gyoza fűszerezését. Tegyen egy hatodnyi szójaszószt, a szezámolaj felét, a miso pasztát és a fehérborsot egy kis tálba. Keverje össze habverővel, és tegye félre.
Lépés 3 /14
Mossa meg és vágja apróra a fehér- és vöröskáposztát. Keverje össze egy tálban egy kevés durva sóval, majd dörzsölje át a kezével, és tegye félre, amíg vizet enged.
Lépés 4 /14
Vágja fel a hagymaszárakat egy vágódeszkán. A zöld részt hagyja meg az utolsó tálaláshoz, a fehér részeket pedig vágja kis darabokra. Tegye félre.
Lépés 5 /14
Egy vágódeszkán vágja le az osztriga- és shiitake gombák végeit—ezek később felhasználhatóak például alaplé készítéséhez—, majd szeletelje és aprítsa fel a gombákat.
Lépés 6 /14
Hámozza meg és aprítsa fel a vöröshagymát, sárgarépát, fokhagymát és gyömbért. Tegye a fehérhagymát, a kétféle gombát, a sárgarépát és a hagymaszárakat egy nagy tálba. Adja hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd keverje jól össze. Nyomja ki a káposzták levét, és adja a tálban lévő többi hozzávalóhoz.
Lépés 7 /14
Vegye le a papírtörlőt, és vágja a tofut kis kockákra. Adja hozzá a tofu kockákat és a gyoza fűszerezést a tálhoz, majd keverje össze. Amikor a hozzávalók teljesen bevonódtak a fűszerezéssel, adja hozzá a burgonyakeményítőt. Keverje össze, és ellenőrizze, hogy a massza nem túl "folyós"-e. Ha szükséges, adjon hozzá még burgonyakeményítőt.
Lépés 8 /14
Készítsen elő egy tányért sütőpapírral és egy kis burgonyakeményítővel megszórva. Ez megakadályozza, hogy a gyozák ráragadjanak a papírra. Vegyen egy gyoza lapot, és helyezze a tenyerébe. Egy teáskanál segítségével tegyen egy kis tölteléket a lap közepébe. Mártsa az ujjait egy tál vízbe, és a lap külső negyedét körben nedvesítse be.
Lépés 9 /14
Hajtsa félbe a lapot a töltelék fölött, és csípje össze a közepét (de ne zárja le teljesen). Az ujjaival kezdje el hajtogatni a lap felső részét egy centiméterenként a középponttól jobbra haladva. Amikor minden hajtogatást megcsinált, erősen nyomja oda a lap hátsó részéhez. Készítsen 3-4 hajtást.
Lépés 10 /14
Haladjon tovább a gyoza bal oldalára. Kezdje el hajtogatni középről balra haladva. Nyomja össze az összes hajtást (ügyeljen arra, hogy ne maradjanak légbuborékok), és formálja meg a gyozákat, hogy szépen nézzenek ki. Ha a töltelék nedvességet kezd kibocsátani a lapokban, takarja le a gyozákat fóliával vagy tegye hűvös helyre, hogy megkeményedjenek.
Lépés 11 /14
Melegítsen fel egy serpenyőt, és várja meg, míg a Thermo-Signal teljesen pirosra vált, mielőtt hozzáadja a hozzávalókat. Amikor a serpenyő forró, tegye bele a gyozákat egyetlen rétegben, lapos oldaluk lefelé (kör alakban, anélkül, hogy a serpenyő közepére raknánk). Süsse kb. 3 percig, amíg a gyozák alja aranybarna lesz.
Lépés 12 /14
Ezután adjon 150 ml vizet a serpenyőhöz. Azonnal fedje le egy fedővel, csökkentse a hőt, és párolja a gyozákat körülbelül 5 percig, vagy amíg a víz nagy része elpárolog. Távolítsa el a fedőt, és hagyja, hogy a maradék víz elpárologjon. Adja hozzá a maradék szezámolajat a serpenyő körül. Fedetlenül süsse még 2 percig, amíg a gyozák nagyon ropogósak lesznek. Ismételje meg a folyamatot a többi gyozával.
Lépés 13 /14
Közben készítse el a kísérő szószt. Egy tálban keverje össze a maradék szójaszószt, lime levét és csiliolajat, majd adja hozzá a szezámmagokat.
Lépés 14 /14
Helyezze a gyozákat egy nagy tányérra. Öblítse le, magozza ki, és szeletelje fel a piros csilipaprikát, valamint aprítsa fel a hagymaszárakat. Szórja meg a gyozákat hagymaszárakkal, csilivel és szezámmagokkal. Tálalja csiliolajjal.