Gyors magvas kenyér
- Teljes idő 3 óra 25 perc
- 10 perc
Előkészítés - 45 perc
Főzés - 2 óra 30 perc
Hűtés
Összetevők
4 személy
20 g Friss élesztő
31 cl Meleg víz
500 g Omlós liszt + 1 teáskanál a szóráshoz
3 kan. Vegyes mag (mák, szezámmag, napraforgómag)
16 g Só
Tartozékok
Fazék/lábas
Előkészítés
Lépés 1 /12
Egy kis tálban morzsolja szét az élesztőt, és adjon hozzá 1 evőkanál langyos vizet, majd keverje simára.
Lépés 2 /12
Tegye a lisztet, a magokat és a meleg vizet a keverőtálba. Gyúrja addig, amíg a tészta egynemű nem lesz.
Lépés 3 /12
Adja hozzá a sütőport, majd keverje össze.
Lépés 4 /12
Adja hozzá a sót, és gyúrja addig, amíg a tészta egyneművé és puhává válik, és elválik az edény oldalától.
Lépés 5 /12
Formázzon egy golyót, és fedje le a tálat egy nedves ruhával, majd hagyja pihenni a tésztát szobahőmérsékleten 1 óra 30 percig. A tésztának kétszeresére kell növekednie.
Lépés 6 /12
Vegye ki a tésztát, és gyengéden gyúrva „levegőtlenítse” (visszakalapálja).
Lépés 7 /12
Fedje le a sütőedény alját egy sütőpapír koronggal.
Lépés 8 /12
Helyezze a tésztagolyót az edénybe, fedje le az edényt, és hagyja kelni 30 percig langyos helyen vagy meleg, kikapcsolt sütőben.
Lépés 9 /12
Vegye le a fedelet, és vágjon bemetszéseket a tészta tetején. Szórjon rá egy kevés lisztet.
Lépés 10 /12
Tegye vissza a fedelet, és süsse 40 percig 230 °C-on, a sütés elején hideg sütőbe téve.
Lépés 11 /12
Vegye le a fedelet, és süsse további 5 percig, amíg a kenyér aranybarna lesz.
Lépés 12 /12
Vegye ki a kenyeret, és hagyja hűlni egy grillrácson.