Kovászos kenyér
- Teljes idő 2 óra 55 perc
- 15 perc
Előkészítés - 40 perc
Főzés - 2 óra
Hűtés
Összetevők
8 személy
40 cl Víz
25 g Friss élesztő
5 g Cukor
525 g Búzaliszt
125 g Rozsliszt
75 g Kovászos tészta
2 kan. Só
10 g Sütőmaláta
Tartozékok
Flex habverő Tésztakampó
Előkészítés
Lépés 1 /10
Adja a gép táljába a vizet, a cukrot és az élesztőt, majd nyomja meg a „Start” gombot.
Lépés 2 /10
Tegye a gép táljába a vizet, a friss élesztő- és cukorkeveréket, majd a tálban lévő élesztős keverékhez adja hozzá a lisztet, a kovászt, a sót és a malátát, és nyomja meg a „Start” gombot.
Lépés 3 /10
Azonnal fedje le a tésztát vagy a tálat fóliával, és meleg helyen hagyja kelni 1 órán át.
Lépés 4 /10
Helyezze a tésztát egy lisztezett felületre. Kézzel nyomja négyzet alakúra. Hajtsa az oldalát a közepe felé, és ismét lapítsa el.
Lépés 5 /10
Formázza a tésztát kerek cipóvá a végekkel lefelé, és helyezze sütőpapírral bélelt tepsire.
Lépés 6 /10
Kissé nedvesítse meg az újonnan kialakított tészta felületét, és fedje le nedves ruhával. Hagyja a tésztát 1 órán át meleg helyen kelni.
Lépés 7 /10
Melegítse elő a sütőt 240 fokra.
Lépés 8 /10
Lisztezze meg a tésztát, és ha szükséges, éles késsel vagy borotvapengével vágjon mintát a tésztába.
Lépés 9 /10
Süsse a tésztát a sütőben 40 percig 240 fokon.
Lépés 10 /10
Hagyja a kenyeret rácson kihűlni.
