Hány személyre
Költség
Bonyolultság
Elkészítési idõ
Elkésztési idõ
A fokhagymás, citromos és zsályás olaj elkészítéséhez melegítse meg az olajat közepes méretű tapadásmentes serpenyőben alacsony hőmérsékleten. Adja hozzá a fokhagymát, és párolja 30 másodpercig, vagy amíg az olaj át nem veszi a fokhagyma ízét. Vegye le a tűzhelyről. Adja hozzá a zsályát, a citromhéjat és a sáfrányt. Keverje össze és rakja félre.
Öntse össze az alaplevet és a bort egy szószos fazékban, és forralja fel közepes hő felett. Csökkentse a hőt alacsonyra, és hagyja gyöngyözve forrni.
Melegítse meg az olajat és a vajat vastag aljú szószos fazékban közepes hő felett. Adja hozzá a hagymát, és párolja kevergetve 2 percig, vagy amíg meg nem puhul. Adja hozzá a barna és a fehér csiperkét, és főzze kevergetve 3 percig, vagy amíg meg nem puhul a gomba.
Adja hozzá a rizst, és főzze kevergetve 2 percig, vagy amíg a rizs üveges nem lesz. Adjon hozzá egy merőkanálnyit (kb. 125 ml, vagyis 1/2 csésze) az alaplékeverékből, és keverje fakanállal addig, amíg a rizs teljesen be nem issza. Folytassa az alaplé hozzáadását egy merőkanálnyi adagokban úgy, hogy a következő kanálnyit csak akkor adja hozzá, amikor a rizs már teljesen beszívta az előző kanálnyi adagot. Főzze addig, amíg a rizs fogkeménnyé nem válik és krémes állagú nem lesz (ehhez kb. 25 perc kell).
Adja hozzá a téli fülőkét, és párolja kevergetve 3 percig, vagy amíg meg nem puhul. Vegye le a tűzhelyről. Keverje bele a parmezánt és a petrezselymet. Kóstolja meg, és sózza meg.
Kanalazza a rizottót a tányérokba. Az ízesített olajjal meglocsolva és extra parmezánnal megszórva tálalja.