Provence-i zöldség Tian citrommal
- Teljes idő 1 óra 50 perc
- 30 perc
Előkészítés - 1 óra
Főzés - 20 perc
Hűtés
Összetevők
8 személy
380 g Padlizsán
6 g Nagyszemű só
740 g Cukkini
90 g Hagymák
1050 g Paradicsom
50 g Olívaolaj
28 g Fokhagyma
16 levél Bazsalikom
3 csip. Só
1 csip. Bors
400 g Citrom
Előkészítés
Lépés 1 /11
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra.
Lépés 2 /11
Mossa meg a padlizsánokat. Vágja őket hosszában félbe, majd szeletelje fel a zöldségszeletelővel és a vastag szeletelőtárcsával. Nyomja le a „Start” gombot. Tegye őket egy tálba a durva sóval együtt kb. 20 percre, hogy kivonja belőlük a nedvességet. Ha a padlizsán túl nagy, vágja negyedekre, hogy beférjen a zöldségszeletelőbe.
Lépés 3 /11
Mossa meg a többi zöldséget, hámozza meg a cukkinit és a hagymát. Vágja őket szeletekre a zöldségszeletelővel és a vastag szeletelőtárcsával. Nyomja le a „Start” gombot. Ha szükséges, vágja fel a zöldségeket hosszában, hogy beférjenek a zöldségvágóba.
Lépés 4 /11
A paradicsomot vágja vékony szeletekre. Ha a paradicsom nem túl érett, a zöldségszeletelővel felszeletelheti azt.
Lépés 5 /11
Távolítsa el a sót a padlizsánból, öblítse le hideg vízben, és szárítsa meg. Kenje meg őket az olívaolaj felével.
Lépés 6 /11
Hámozza meg a fokhagymát. Dörzsölje be az egyik fokhagymagerezddel a tepsit. Vágja negyedekre a fokhagymagerezdeket. Öntse a maradék olívaolajat a tepsibe, és tegye félre a fokhagymát.
Lépés 7 /11
Rendezze sorba a zöldségszeleteket, óvatosan fektesse le őket, és szorosan nyomkodja a tálba. A zöldségeket felváltva tegye bele: paradicsom, padlizsán, cukkini és hagyma.
Lépés 8 /11
Mossa meg, szedje le a leveleket és szárítsa meg a bazsalikomot. Vágja le a leveleket, ha túl nagyok. Tegyen félre néhány levelet a díszítéshez, a többit pedig tegye a vágóedénybe a félretett fokhagymával együtt. Nyomja le a „Start” gombot. Ha szükséges, kaparja le a tál oldalát, és indítsa újra.
Lépés 9 /11
A citromokat vágja félbe, és a citruspréssel óvatosan facsarja ki a levüket. Nyomja le a „Start” gombot.
Lépés 10 /11
Szórja meg a tiant apróra vágott bazsalikommal és fokhagymával, sóval és borssal. Locsolja meg a citromlével. Süsse a sütőben körülbelül 1 órán át. A zöldségeknek teljesen meg kell puhulniuk és puhának kell lenniük. Ha szeretné, extra olívaolajjal is meglocsolhatja a tiant. A sütési időt a sütő márkájának megfelelően állítsa be.
Lépés 11 /11
A sütőből kivéve díszítse a provence-i tiant a félretett bazsalikomlevelekkel, és azonnal tálalja, például grillezett húsok mellé.
