Lengyel farsangi fánk (Pączki)
- Teljes idő 1 óra 28 perc
- 20 perc
Előkészítés - 8 perc
Főzés - 1 óra
Hűtés
Összetevők
6 személy
500 g Finomliszt
1 tasak Szárított élesztő (kb. 10 g)
2 Tojás
25 cl Meleg tej
90 g Cukor
50 g Olvasztott vaj
1 Citrom (reszelt héja)
Erős alkohol (elhagyható)
1 csip. Só
200 g Almaszósz
Porcukor
Előkészítés
Lépés 1 /11
A tejet mikrohullámú sütőben 38 °C és 40 °C közötti hőmérsékletre melegítjük. Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Az élesztőt tejbe rakjuk, és hozzáadunk 1 evőkanál cukrot. Keverjük össze habverővel. Hagyjuk állni 10 percig, amíg az élesztő feloldódik.
Lépés 2 /11
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Készítsünk egy mélyedést a keverék közepébe, és adjuk hozzá a tojást, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, a citromhéjat, az erős alkoholt (ha használunk) és az élesztős keveréket.
Lépés 3 /11
Fokozatosan keverjük hozzá a maradék meleg tejet egy kanállal, amíg tészta nem kezd kialakulni, majd kézzel vagy konyhai robotgépben dagasszuk simára és rugalmasra. A tésztának ragadósnak kellene maradnia.
Lépés 4 /11
Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 1-2 órán át, amíg a tészta térfogata megduplázódik.
Lépés 5 /11
Miután a tészta megkelt, rövid átgyúrással engedjük ki belőle a levegőt. Ezután enyhén lisztezett munkafelületen kb. 1,5 cm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát.
Lépés 6 /11
Sütemény szaggatóval vagy pohárral vágjunk ki köröket. Minden körre kenjünk egy kanál almaszószt, és fedjük be egy második körrel. A fánkokat ujjainkkal jól zárjuk le.
Lépés 7 /11
Óvatosan tegyük a fánkokat a készülékbe, ügyelve arra, hogy ne rakjuk őket egymásra, és hagyjunk közöttük elég helyet, hogy egyenletes legyen a sütés.
Lépés 8 /11
Indítsuk el a sütési folyamatot.
Lépés 9 /11
A sütés felénél fordítsuk meg a fánkokat.
Lépés 10 /11
Sütés után vegyük ki a fánkokat, és hagyjuk kissé kihűlni egy rácson.
Lépés 11 /11
Tálalás előtt a meleg fánkokat porcukorral megszórjuk.
