Fahéjas csiga
- Teljes idő 3 óra 55 perc
- 30 perc
Előkészítés - 25 perc
Főzés - 3 óra
Hűtés
Összetevők
2 személy
Briós tészta:
200 g Omlós tészta liszt
30 g Kristálycukor
1 kan. Fahéj
1 csip. Só
9 g Friss élesztő
7.5 cl Zsíros tej
75 g Egész tojás
30 g Lágy vaj
Töltelék:
80 g Lágy vaj
80 g Nádcukor
1 kan. Fahéj
1 Tojássárgája
Máz:
0.5 Citrom
30 g Porcukor
50 g Krémsajt
Tartozékok
Fazék/lábas
Előkészítés
Lépés 1 /8
A briós tészta elkészítéséhez: tegye a lisztet, cukrot és fahéjat a konyhai robotgép edényébe, a sót egyik oldalra, a sütőport pedig a másikra. Ügyeljen arra, hogy a só és a sütőpor ne érintkezzenek. Kezdje el dagasztani, adja hozzá a tejet, majd az egész tojásokat. Dagassza, amíg a tészta egyenletes és puha lesz. Ezután adja hozzá a vajat, és dagassza tovább, amíg teljesen bele nem épül, majd folytassa a dagasztást további 5 percig.
Lépés 2 /8
Formázz egy gömböt, és helyezd a tésztát egy nedves konyharuhával letakart tálba. hagyja kelni legalább 1 óra 30 percig, ideális esetben 25 °C-on, amíg a tészta megduplázódik.
Lépés 3 /8
Vegye ki a tésztát, és kézzel gyúrja át, hogy a levegőt eltávolítsa belőle. A könnyebb formázás érdekében tegye a hűtőbe 15 percre.
Lépés 4 /8
Ez idő alatt készítse el a mázat. Egy tálban keverje simára a vajat, a nádcukrot és a fahéjat. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsa ki körülbelül 35 x 20 cm-es téglalap alakúra, és kenje meg a fahéjas vajjal. Tekerje fel a tésztát egy henger alakúra, és tegye hűtőbe 15 percre.
Lépés 5 /8
Vegye ki a tésztát, és vágja hat szeletre. Helyezze a szeleteket három-három darabos sorba mini piteformákba egymás mellé, és hagyja kelni szobahőmérsékleten 1 óráig.
Lépés 6 /8
Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra.
Lépés 7 /8
Kenje meg a briós szeleteket a maradék tojássárgájával, és süsse 25 percig.
Lépés 8 /8
A máz elkészítéséhez: Facsarja ki a citrom levét. Tegye az összes hozzávalót egy tálba, és habverővel keverje pár percig, amíg a keverék sima és egyenletes nem lesz. Amikor a briós szeletek melegek vagy teljesen kihűltek, vonja be őket a mázzal.