Egészben sült karfiol cheddarral
- Teljes idő 1 óra 10 perc
- 10 perc
Előkészítés - 1 óra
Főzés - 0 perc
Hűtés
Összetevők
4 személy
1 Kb. 1,8 kb kg karfiol
Csipetnyi olívaolaj
50 g Vaj
2 kan. Füstölt fűszerpaprika
1 kan. Tengeri só
200 ml 30%-os zsírtartalmú tejszín
60 g Reszelt cheddar
1 Hagyma
Tartozékok
Fazék/lábas Nyeles lábas
Előkészítés
Lépés 1 /6
Öblítse le és szárítsa meg a karfiolt, távolítsa el a szárat és a leveleket. A leveleket és a levágott részeket tegye félre.
Lépés 2 /6
Melegítse elő a sütőt 200°C-ra.
Lépés 3 /6
Melegítsen fel egy edényt egy kevés olívaolajjal, és helyezze bele az egész karfiolt. Pirítsa meg a karfiolt minden oldalán 10 percig. Vegye le a hőmérsékletet, adja hozzá a vajat, és hagyja megolvadni. Amikor a vaj megolvad, locsolja meg vele fokozatosan a karfiolt. Kapcsolja le a hőt, majd szórja meg füstölt fűszerpaprikával és tengeri sóval. Tegye rá az edény fedelét, és helyezze azt a sütőbe. Süsse kb. 40 percig. Tűvel ellenőrizze, hogy átsült-e. A tűnek könnyen bele kell mennie. Ha nem, süsse még egy kicsit tovább.
Lépés 4 /6
Vegye le a fedőt, és szórja meg a karfiolt reszelt cheddarral. Süsse 5 percig, amíg a sajt megolvad és kicsit megpirul. Az időt a sütőjéhez igazítsa.
Lépés 5 /6
Amíg a karfiol sül, készítsen zero-waste szószt a levágott és aprított karfiol levelekből. Minden hozzávalót főzzön nagy lábasban a tejszínnel és egy kis sóval, lefedve, 30 percig. Ellenőrizze, hogy minden megfőtt-e, majd pürésítse. Ízesítse sóval és borssal, és hígítsa a szószt egy kevés vízzel vagy tejszínnel, ha szükséges.
Lépés 6 /6
Tálalja a sült karfiolt a szósszal. Szórja meg apróra vágott hagymával, és díszítse füstölt fűszerpaprikával.