Töltött focaccia
- Teljes idő 3 óra 20 perc
- 25 perc
Előkészítés - 25 perc
Főzés - 2 óra 30 perc
Hűtés
Összetevők
6 személy
25 cl Meleg víz
1 tasak Szárított sütőélesztő (5 g)
380 g Sütőliszt
1 kan. Porcukor (6 g)
1 kan. Só (5 g)
2 kan. Olívaolaj (22 g)
100 g Articsókakrém
1 szegf. Fokhagymagerezd
1 kan. Édesköménymag
2 kan. Olívaolaj
75 g Spenót
30 g Parmezán reszelék
30 g Pancetta, szeletelve
Só, bors
2 kan. Olívaolaj
Friss rozmaring
Friss kakukkfű
Tengeri só
Előkészítés
Lépés 1 /10
Készítse el a focaccia tésztát: keverje össze a vizet és az élesztőt egy tálban. Hagyja állni 5 percig, hogy az élesztő felfusson.
Lépés 2 /10
Öntse a liszt, a cukor, a só, az olívaolaj és a víz/élesztő keverékét egy dagasztókaros robotgép táljába. Dagassza közepes sebességen 5 percig. Folytassa a dagasztást nagyobb sebességgel 5 percig. Vegye ki a kampót, és fedje le a tálat nedves konyharuhával vagy fóliával. Hagyja 1-2 órán át állni. A tésztának kétszeresére kell nőnie.
Lépés 3 /10
Közben készítse el a tölteléket. Öntse az articsókakrémet, a meghámozott fokhagymát, az édesköménymagot és az olívaolaj felét egy kisebb turmixgépbe. Keverje addig, amíg sima krémet nem kap. Fűszerezze, és tegye félre a hűtőszekrénybe.
Lépés 4 /10
Melegítsen fel egy serpenyőt, és adja hozzá a maradék olívaolajat. Adja hozzá a spenótot, és sózza meg. Keverje össze és fedje le. Hagyja párolódni 2–3 percig. Tegye a főtt spenótot egy tányérra, és tegye félre a hűtőszekrénybe.
Lépés 5 /10
Amikor a tészta a duplájára nőtt, tegye egy jól lisztezett munkafelületre, és ossza ketté. Formázzon két egyenletes golyót, és fedje le egy tiszta, nedves konyharuhával. Hagyja állni 15 percig.
Lépés 6 /10
Melegítse elő a sütőt 210°C-ra.
Lépés 7 /10
Lisztezett munkafelületen az ujjaival nyújtsa ki az első tésztagolyót, ügyelve arra, hogy a közepétől kifelé haladjon, hogy a tészta kerek maradjon, ugyanakkor a légbuborékok eltűnjenek. Tegye a 30 cm-es Ingenio serpenyőbe. A tésztát kenje meg a főtt spenóttal, mint egy pizzánál, 2 cm-es peremet hagyva. Adja hozzá az articsókakrémet, és kenje a spenótra. Tegye rá a parmezánforgácsot. Fejezze be pancetta szeletekkel.
Lépés 8 /10
A második tésztadarabot az elsőhöz hasonlóan nyújtsa ki, majd tegye a töltelékek tetejére, hogy teljesen befedje azokat (a tészta széleit nem kell megnedvesíteni, hogy összeforrjon). Egy kis edényben készítsen egy keveréket félig vízből és félig olívaolajból. Nedvesítse meg az ujjaival a keveréket, és enyhén nyomja a tésztába, hogy kis mélyedéseket formázzon. Végül fejezze be a rozmaringgal, a kakukkfűvel és a fleur de sel-lel.
Lépés 9 /10
Tegye a focacciát a forró sütőbe, és vegye le az Ingenio fogantyút. Öntsön egy kis pohár vizet a csepegtetőedénybe, hogy gőz keletkezzen. Hagyja főlni 25 percen át.
Lépés 10 /10
Amikor a focaccia kezd kilépni a sütőformából, és még forró, kenje meg a felületét olívaolajjal. Hagyja kihűlni, majd fogyaszthatja is. Jó étvágyat kívánunk.