Miso yaki onigiri (grillezett rizsgolyók)
- Teljes idő 36 perc
- 30 perc
Előkészítés - 6 perc
Főzés - 0 perc
Hűtés
Összetevők
4 személy
200 g Japán rizs
4 kan. Miso
2 kan. Semleges olaj
2 kan. porcukor
2 kan. Mirin
4 kan. Szezámmag
4 kan. Nori hínár
10 cl Víz
2 kan. só
Növényi olaj
Előkészítés
Lépés 1 /10
A rizst alaposan mossa meg, amíg a víz tiszta nem lesz. Öntse ki a zavaros vizet. Csöpögtesse le a rizst, és tegye egy edénybe. A rizs fölé öntsön vizet, kb. 3 cm magasságig, és hagyja ázni 30-60 percig. Csöpögtesse le a beáztatott rizst, és tegye egy lábasba.
Lépés 2 /10
Mérje ki és adja hozzá a megfelelő mennyiségű vizet (ami a használt rizs márkájától függően változhat). Ha a rizst, miután a vízbe tette, a tenyerével összenyomja, a víznek el kell fednie a kezet, és el kell érnie a csukló tövét.
Lépés 3 /10
Fedje le az edényt, és forralja fel a vizet. Csökkentse a hőfokot közepesre, és főzze 7-9 percig, amíg a gőz el nem kezd távozni. Ezután csökkentse a hőfokot alacsonyra, és főzze további kb. 15 percig (az időt a használt rizs márkájának megfelelően állítsa be). Kapcsolja ki a főzőlapot, és hagyja a rizst 5-10 percig fedő alatt pihenni.
Lépés 4 /10
Keverje össze a misót, az olajat, a cukrot és a mirint egy tálban. A mártást tartalékolja, hogy később a rizsgolyókra kenhesse.
Lépés 5 /10
Egy külön tálban keverje össze a főtt rizst, a szezámmagot és az apróra vágott hínárt.
Lépés 6 /10
Öntse a vizet és a sót egy edénybe. Nedvesítse meg a kezét a vízzel, majd enyhén szórja meg sóval. Vegyen kb. 50 g rizst, és erősen megnyomva formázzon belőle egy golyót, majd mindkét oldalát kissé lapítsa el, hogy vastag korong alakú legyen.
Lépés 7 /10
Közepes lángon melegítse fel a serpenyőt, és várja meg, amíg a Thermo-Signal teljesen pirosra vált, mielőtt megpirítja a hozzávalókat.
Lépés 8 /10
A rizsgolyók alját süsse kb. 3 percig, amíg aranybarnára sül. Ezután kenje meg a golyók tetejét egy kevés olajjal, fordítsa meg őket, és süsse meg a másik oldalukat is ugyanígy. Süsse, ameddig aranybarnára sülnek.
Lépés 9 /10
Ha a golyók mindkét oldalukon aranybarnára sültek, kapcsolja le a hőfokot a minimumra. A mártást kenje a rizsgolyókra, majd fordítsa meg őket, és a miso mártással bekent oldalukon süsse még további 20 másodpercig. Ismételje meg a másik oldallal is, ügyelve a hőmérséklet szabályozására, hogy a miso ne égjen meg.
Lépés 10 /10
Főzés után azonnal tálalja.