Eperkrém torta
- Teljes idő 11 óra
- 1 óra
Előkészítés - 0 perc
Főzés - 10 óra
Hűtés
Összetevők
8 személy
6 cl Víz
60 g Cukor
48 cl Teljes tej
1 Vaníliarúd
45 g Cukor
3 Tojássárgája
45 g Kukoricakeményítő
45 g Cukor
50 g Vaj
210 g Vaj
375 g Eper
150 g Mandula paszta
6 Tojás
190 g Cukor
190 g Liszt
Tartozékok
Flex habverő Keverőedény
Előkészítés
Lépés 1 /24
A mandulamasszát vékonyan nyújtsa ki egy munkafelületen. Tésztagyűrűvel vágjon ki egy 24 cm átmérőjű kört. Tegye félre.
Lépés 2 /24
Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
Lépés 3 /24
Kezdje a piskótatésztával. Tegye a tojásokat és a cukrot a gép táljába, és nyomja meg a „Start” gombot.
Lépés 4 /24
Óvatosan, kézzel, egy spatula segítségével keverje bele a lisztet.
Lépés 5 /24
Vajazza ki és bélelje ki a 26 cm-es tepsit. Öntse bele a keveréket, és 180 fokon 25 percig süsse.
Lépés 6 /24
Forgassa ki a formából, és felhasználás előtt hagyja kihűlni.
Lépés 7 /24
Miután kihűlt, helyezze egy vágódeszkára. Helyezze a kezét a piskóta közepére, és egy kenyérvágó késsel fűrészelő mozdulattal vágja be vízszintesen. Tartsa ugyanazt a vágási pozíciót, és a támasztó kezével forgassa meg a tortát. Ha a piskótát körbevágta, fejezze be a közepéig a vágást. A piskótákat egy 24 cm átmérőjű tésztagyűrűvel vágja ki. Tegye félre.
Lépés 8 /24
A tésztakrém elkészítéséhez egy lábasban forralja fel a tejkeveréket a cukorral és a vaníliamaggal, és rendszeresen keverje meg egy spatulával.
Lépés 9 /24
Adja hozzá a tojássárgáját, a cukrot és a kukoricakeményítőt. Nyomja le a „Start” gombot.
Lépés 10 /24
Nyomja le a „Start” gombot, majd a forró tejes keveréket csorgassa bele, miközben a gépet járni hagyja.
Lépés 11 /24
Tegyen mindent a serpenyőbe, és forralja fel a keveréket, miközben habverővel folyamatosan keveri. A készítménynek teltebbnek és vastagabbnak kell lennie. Alacsony hőfokon, állandóan kevergetve forralja 3 percig. Vegye le a tűzről.
Lépés 12 /24
Adja hozzá a felkockázott vajat, és keverje össze. Öntse a keveréket egy tepsibe, fedje le szorosan a krémmel érintkező fóliával, és hagyja a hűtőszekrényben 2 órán át.
Lépés 13 /24
A szirup elkészítéséhez forralja fel a cukrot és a vizet a tiszta edényben. Hagyja kihűlni.
Lépés 14 /24
Az epret mossa meg, hámozza meg és vágja félbe.
Lépés 15 /24
Bélelje ki a tésztagyűrűt egy acetát lappal. Helyezzen egy piskótát az aljára. Kenje meg sziruppal.
Lépés 16 /24
Rendezze el az epreket, néhányat a tetejére, felfelé, a többit pedig az oldalára, szorosan az acetát lapra ragasztva.
Lépés 17 /24
Öntse a kihűlt tésztakrémet a gép táljába. Nyomja le a „Start” gombot.
Lépés 18 /24
Mérje le a vajat, és kissé puhítsa meg.
Lépés 19 /24
Nyomja le a „Start” gombot, és kanalanként adagolja hozzá a vajat. Időnként egy spatulával kaparja meg az edény széleit, hogy kiszabaduljon a vaj, amely nem keveredett el a többivel. A keveréknek tökéletesen simának kell lennie.
Lépés 20 /24
Öntse a krém egy részét a tésztagyűrűbe. Egy kis spatula segítségével jól oszlassa el a keveréket a széleken, hogy az eper jól összeálljon.
Lépés 21 /24
Tegye a maradék epret a közepére úgy, hogy a tortát gyümölcs borítsa.
Lépés 22 /24
Fedje be egy második réteg krémmel, a szélektől 1 cm-re, és helyezze rá a második piskótát. Kenje meg sziruppal.
Lépés 23 /24
Ismét vékonyan kenje meg a krémmel, majd óvatosan terítse rá a mandulamasszás kört. Helyezze a tortát legalább 8 órára a hűtőszekrénybe.
Lépés 24 /24
Távolítsa el a tésztagyűrűt. Díszítse olvasztott fehér csokoládéval, friss eperrel vagy marcipánvirágokkal.
