Cozonac (román húsvéti kenyér)
- Teljes idő 4 óra 53 perc
- 25 perc
Előkészítés - 58 perc
Főzés - 3 óra 30 perc
Hűtés
Összetevők
4 személy
80 g Finomkristály cukor
13 cl Tej
150 g Apróra vágott dió
15 g Keserű kakaópor
1 citromhéj Narancs
6 cl Tej
3 g Szárított sütő élesztő
30 g Finomkristály cukor
260 g Speciális tésztaliszt
3 g só
2 Tojás
1 citromhéj Narancs
1 citromhéj Citrom
80 g Vaj
1 Tojássárgája
1 kan. Tej
Előkészítés
Lépés 1 /9
Öntsük a töltelékhez szükséges összes hozzávalót egy lábasba. Keverjük meg, és főzzük kis lángon körülbelül 8 percig, vagy amíg a keverék ragacsos tésztává nem válik. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékletűre: a keverék* tovább szilárdul.
Lépés 2 /9
Melegítsük meg a tejet a mikrohullámú sütőben (38 °C és 40 °C között, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő inaktiválódhat). Az újrahidratálandó élesztőt tegyük egy kis tálba a tejjel és a cukorral. Alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni 5 percig.
Lépés 3 /9
Öntsük a liszt, a só, a héj, a tojás és a tej/élesztő/cukor keverékét egy nagy edénybe. Gyúrjuk kézzel 3 percig.
Lépés 4 /9
A vajat puhává kell tenni*: 1 órával előtte vegyük ki a hűtőből, vagy tegyük 20 másodpercre a mikrohullámú sütőbe. Adjuk hozzá a vajat, és gyúrjuk a tésztát, hogy jól összeálljon, kb. 2 percig. Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentessük 2 órán át szobahőmérsékleten.
Lépés 5 /9
Vegyük ki a tésztát a tálból. Enyhén lisztezett asztalon hajtsuk össze a tésztát, a végeit fogjuk meg és húzzuk a közepe felé, hogy egy gömböt formázzunk (összesen 10 lapot készítsünk).
Lépés 6 /9
Lisztezzük be a munkafelületet és a sodrófát. A tésztát 35x25 cm-es téglalap alakúra sodorjuk. A diós tölteléket a tetejére kenjük, a szélétől kb. 0,5 cm-re. Tekerjük a téglalapot szélességében egy nagy hengeres formává. Nyújtsuk ki a tekercset 50 cm-re, majd vágjuk félbe. Fogjuk a két szálat, és az egyik végén zárjuk le őket. Csavarjuk össze őket, majd óvatosan tegyük az összecsavart tésztát egy 17 cm átmérőjű x 7 cm magas, tapadásmentes tortaformába.
Lépés 7 /9
Takarjuk le a tésztát tiszta konyharuhával, és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át. A tésztának a kétszeresére kell nőnie.
Lépés 8 /9
A cozonacot megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. Tegyük a gombócokkal teli tálcát a lappal felszerelt készülékbe. Indítsuk el a sütést folyamatot.
Lépés 9 /9
Forrón fordítsuk* ki, és hagyjuk kihűlni egy rácson.
