Fánk
- Teljes idő 3 óra 17 perc
- 20 perc
Előkészítés - 17 perc
Főzés - 2 óra 40 perc
Hűtés
Összetevők
6 személy
100 g Teljes tej
20 g Finomszemcsés kristálycukor
2.5 g Szárított pékélesztő
10 g Olaj
30 g Egy közepes tojás fele
180 g Sima fehér liszt
2 g Só
10 g Puha vaj
Olajspray
125 g Glükóz
50 g Fehér csokoládé
10 g Víz
2 g Ételszínezék (opcionális)
Előkészítés
Lépés 1 /9
Melegítse meg a tejet egy kis tálban. Adja hozzá az élesztőt és a cukrot, keverje össze, és hagyja 5 percig állni.
Lépés 2 /9
Öntse a lisztet és a sót egy nagy tálba. Adja hozzá az olajat, a tojás felét és a tejes-élesztős-cukros keveréket. Dagassza kézzel 1 percig, majd adja hozzá a puha vajat, és dagassza addig (körülbelül 2 percig), amíg a tészta össze nem áll kicsit.
Lépés 3 /9
Fedje le egy tiszta ruhával, és hagyja kelni 2 órán át. Háromszor akkorára kell megdagadnia.
Lépés 4 /9
Borítsa ki a tésztát egy belisztezett felületre, és finoman nyújtsa ki 1-1,5 cm-es vastagságúra. Süteménykiszúróval vágjon ki 7 cm-es átmérőjű fánkokat. A fánkok közepét vágja ki 3 cm-es süteménykiszúróval. Ha nincs süteménykiszúrója, használjon megfelelő méretű tálkát vagy poharat.
Lépés 5 /9
A fánkokat tegye át enyhén beolajozott alufólianégyzetekre. Fedje le egy tiszta ruhával, és hagyja kelni (körülbelül 30 percig), amíg kétszer akkorára nem dagad. Sütés előtt óvatosan kenje be a fánkokat egy kis semleges olajjal.
Lépés 6 /9
Kapcsolja be a készüléket. Kapcsolja be az 1-es kosarat. Válassza ki a DESSZERT programot 175°C-on 10 percre. Kapcsolja be a 2-es kosarat. Válassza ki a DESSZERT programot 175°C-on 10 percre. A START gomb megnyomásával kezdje meg az előmelegítést. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy jól sikerüljenek a fánkok, és hogy biztosan jól kisüljenek.
Lépés 7 /9
Kapcsolja be az 1-es kosarat. Válassza ki a DESSZERT programot 165°C-on 7 percre. Óvatosan helyezzen 4 fánkot alufóliával együtt az 1-es kosárban lévő rácsra. Kapcsolja be a 2-es kosarat. Válassza ki a DESSZERT programot 165°C-on 7 percre. Óvatosan tegyen 2 fánkot alufóliával együtt a 2-es kosárban lévő rácsra. A START gomb megnyomásával kezdje meg mindkét kosárban a sütést.
Lépés 8 /9
Máz: Egy kis tálban melegítsen glükózt a mikrohullámú sütőben, amíg folyékony nem lesz, és adja hozzá a fehér csokoládét. Spatulával keverje meg, majd szükség esetén adjon hozzá színezéket és vizet. Mielőtt belemártaná a fánkokat, győződjön meg róla, hogy a máz folyékony, de nem túl forró. Szükség esetén tegye vissza a mikrohullámú sütőbe.
Lépés 9 /9
Villa segítségével mártsa a fánkokat a meleg mázba. Tegye egy sütőrácsra, és hagyja állni úgy 5 percig, amíg meg nem dermed a máz.