Berlini fánk
- Teljes idő 3 óra 10 perc
- 30 perc
Előkészítés - 2 óra 40 perc
Főzés - 0 perc
Hűtés
Kompatibilis készülékek (2)
Összetevők
8 személy
300 g Sütemény liszt
1 Szárított sütőipari élesztő (4,6 g)
20 g Finomszemcsés kristálycukor
13 cl Tej
4 Tojássárgája
5 g Só (1 teáskanál)
40 g Megpuhult vaj
20 g Növényi olaj
50 g Finomszemcsés kristálycukor
Porcukor
Tartozékok
Szokásos rács
Előkészítés
Lépés 1 /5
A tejet melegítse mikrohullámú sütőben 38 °C és 40 °C közötti hőmérsékletre. Vigyázzon, hogy a tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt, és így az nem fog felfutni. Tegye az élesztőt egy kis tálba langyos tejjel, hogy újra hidratálódjon. Keverjük össze habverővel. Hagyjuk 3 percig pihenni. Az élesztőnek fel kell oldódnia.
Lépés 2 /5
Tegye a lisztet, a tej/cukor/élesztő keveréket és a tojássárgáját a dagasztóhoroggal felszerelt keverőgép táljába. Dagassza alacsony fordulatszámon 5 percig. Adja hozzá a sót, és gyúrja 1 percig, majd adja hozzá a vajat, és gyúrja további 6 percig. A tészta kissé tapadjon a tál oldalához. Tegye a tésztát egy nagy, lisztezett tálba, takarja le egy tiszta konyharuhával, és hagyja szobahőmérsékleten pihenni 1 óra 30 percig.
Lépés 3 /5
Tegyük a tésztát egy lisztezett munkafelületre. Osszuk körülbelül 60 g-os golyókra. Nyújtsuk ki őket a tenyerünkkel. A 2 végét hajtsuk középre, és tenyérrel tekerjük fel, majd lapítsuk le. Fokozatosan tegyük őket egy lisztezett tányérra. Enyhén megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük. A fánkok térfogatának meg kell duplázódnia.
Lépés 4 /5
Óvatosan tegye a fánkok felét egy Easy Fry normál sütőlapra. Kenje meg a fánkokat olajjal, és szórja meg porcukorral. Válassza ki a DESSZERT programot, és állítsa 160 °C-ra 10 percre. Közben figyelje, hogy a fánkok aranybarnára sültek-e.
Lépés 5 /5
Hagyja kihűlni egy rácson, majd töltse meg a fánkokat lekvárral vagy csokoládéval. Szórja meg porcukorral.