Clipso Precision, intelligens időzítő az Ön szolgálatában!
A Clipso Precisionnel minden óramű pontossággal működik! Könnyen, egy kézzel is kinyitható – nem csak egyszerű, hanem praktikus is. Beépített intelligens időzítő révén ízletes és friss ételek készíthetők. Amint elérte a megfelelő hőmérsékletet, a visszaszámlálás automatikusan megkezdődik, majd jelzi, amikor az étel elkészült.
Ha a csengőszót hallja, biztos lehet abban, hogy ízletes és egészséges ételt készített!
Párolókosár, mely megőrzi az összetevők ízét és tápanyagait.
Két főzőprogramjával – egyik a zöldségekhez, másik a különböző hús- és halfélékhez – egyszerre készíthet tökéletesen ízletes és egészséges ételeket.
Receptkönyvvel kapható. A főzési időket a receptkönyv tartalmazza.
Összecsukható fogantyúja a megkönnyíti a tárolást.
Rozsdamentes acélból készült, bármely főzőlapon – akár indukciós lapon is – kiválóan használható, és mosogatógépben mosható.
A termék2 méretben kapható: 6 l és 8 l. Minden igényt kielégít!
Nélkülözhetetlen eszközök
Intelligens időzítő
Automatikus visszaszámolás a pontos főzési eredményekért.
KÖNNYŰ EGYKEZES NYITÁS
Egyszerű és intuitív egykezes nyitási rendszer. Egyszerű kezelés.
KÉT ÉTELKÉSZÍTÉSI PROGRAM
A zöldségeket, húst és halakat is ideális hőmérsékletnél készítheti el.
LEHAJTHATÓ FOGANTYÚ
Helytakarékosság és egyszerű tárolás.
OKOS IDŐZÍTŐ
Időzítő automatikus visszaszámlálással, mely irányítja az időt és a hőmérsékletet. Amint a főzés befejeződött, egy hangjelzést hall!
Az alkalmazás a megerősített adatbiztonság miatt már nem kompatibilis az Android 4.4.4 vagy régebbi verzióival.
Lehetőség szerint javasoljuk, hogy frissítse készülékét magasabb Android-verzióra, vagy használjon másik kompatibilis eszközt.
A frissítések nemcsak teljesebb élményt nyújtanak az új funkciókkal és a legújabb technológiával való kompatibilitással, hanem védelmet is jelentenek a legújabb verziókban kijavított esetleges biztonsági résekkel szemben is.
A kuktát akkor lehet kinyitni, amikor lehűlt, és lecsökkent a belső nyomás (amikor teljesen lement a zároló jelzőtű vagy a nyomásjelző – modelltől függően).
A kuktájában párolhat is. A párolás különösen alkalmas például zöldségek készítésére, mert megőrzi a vitaminokat és tápanyagokat. - Ne használjon 750 ml-nél több vizet (6 pohár). - Használja a párolókosarat; rakja az állványra vagy függessze fel a serpenyő szegecseire (modelltől függően), és ügyeljen arra, hogy az étel ne lógjon bele a vízbe.
Ellenőrizze: • a főzési időt, • azt, hogy a hőforrás elég magas fokozatra van-e kapcsolva azután, hogy a kukta elérte a működési nyomást, • a nyomásszabályozó szelep megfelelő behelyezését, • a folyadék mennyiségét.
A kuktában akár háromszor gyorsabban is elkészülhet az étel a hagyományos fazekakhoz képest. Kezdésként készítse el a kuktához kapott szakácskönyvben/használati útmutatóban szereplő ételeket. Ha már tisztában van az alapelvekkel, más receptekre is alkalmazhatja őket. Fontos, hogy legalább 250 ml (2 pohár) folyadékot használjon.
Erre két módszer van: Lassú kiengedés: fokozatosan fordítsa párolás pozícióba a programválasztót. Ezt a megoldást raguk, zöldségek, valamint hús- és halételek esetén válassza. Gyors kiengedés: rakja hideg folyó víz alá a kuktát úgy, hogy a víz a fedél fém részére folyjon. Ezt a megoldást válssza nagy nedvességtartalmú ételek, például a levesek, a rizs, a tészta, a tejpudingok, a tojásos sodók, a sütemények és a különféle desszertek, valamint a nagy folyadéktartalmú és rizst vagy tésztát tartalmazó receptek esetén, hogy ne fröccsenjen ki a folyadék a gőzzel együtt akkor, amikor kinyitja a nyomásszabályozó szelepet.
Amikor a nyomásjelző lent van, a kuktában már nincs nyomás.
Normális működésnek minősül, ha az első 5 percben nem keletkezik nyomás. A kukta ilyenkor még melegszik. Ha azonban az első 5–10 percet követően sem keletkezik nyomás, ellenőrizze a következőket: • ég a tűz, és a hőforrás maximális fokozatra van kapcsolva; • megfelelően le van zárva a fedő; • megfelelően van a helyén a tömítés, és nem koszos vagy deformálódott el; • elég víz van a kuktában: a minimum 250 ml (2 pohár); • megfelelően van beállítva a nyomáskapcsoló (modelltől függően); • nincs blokkolva a zárásjelző vagy a nyomásjelző (modelltől függően); Minden ilyen esetben olvassa el a kuktája használati útmutatóját.
Használjon megfelelő főzőfelületet. A főzőfelületek megfelelőségéről a használati útmutatóból tájékozódhat. Az exkluzív hőelosztó alappal rendelkező modelljeink kiemelkedően jól működnek minden típusú főzőfelületen, ideértve az indukciós lapokat is. Mindig a kukta alapjának átmérőjével megegyező vagy annál kisebb átmérőjű főzőlapot használjon.
• A kukta túlságosan tele van. • Túl magas a hőmérséklet. • Nem megfelelő karbantartás miatt blokkolva van a nyomásszabályozó, a zárást jelző tű vagy a biztonsági berendezés, és ez megakadályozza a normális működést.
A kukta kinyitása előtt győződjön meg arról, hogy az összes gőzt kiengedte, és lent van a zárást jelző tű. Ha biztos abban, hogy az összes gőz távozott, rázza meg a terméket, és ellenőrizze, hogy lemegy-e a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző (modelltől függően). Ha nem megy le, folyasson hideg vizet a kuktára, és próbálja meg újra kinyitni.
A kuktában gyakorlatilag bármilyen étel készíthető: Főzhet levest, húst, halat és zöldségeket, de finom desszerteket is készíthet. A receptötletekért lapozza fel a kukta szakácskönyvét vagy keresse fel a weboldalt.
• Kapcsolja ki a hőforrást. • Hagyja kihűlni a kuktát. • A kukta kinyitása után ellenőrizze, hogy minden gőz eltávozott, és a zárásjelző a helyén van (modelltől függően). • Ellenőrizzen és tisztítson meg minden működő alkatrészt, illetve ellenőrizze a tömítés állapotát. Ha a probléma továbbra is fennáll, vigye be a kuktát (az összes alkatrészével együtt) egy ajánlott szervizközpontba.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt. A Nutricook esetében második csengetés figyelmeztet a hő csökkentésére a főzést befejező gyengébb gőzhöz.
A közvetlenül az edényben történő főzéshez mindig adagoljon legalább 2 pohár folyadékot a kuktába (25 cl vagy 8,8 UK folyékony uncia). Pároláshoz öntsön 75 cl (26 UK folyékony uncia) vizet az edény aljára. Maximális töltési mennyiség: maximum az edény 2/3 magasságáig töltse fel az edényt. Figyelem: ha folyadék nélkül melegítette a kuktát, ellenőriztesse jóváhagyott szervizközpontban.
Nagy húsdarabok és bőrfelülettel rendelkező ételek (egész kolbász, nyelv, baromfi stb.) főzése esetén javasoljuk, hogy késsel vagy villával vágja be őket a főzés előtt. Ezek a főzés során az esetleges forrásban lévő folyadékok miatt és fröccsenést okozhatnak.
10 éves használat után feltétlenül ellenőriztesse a kuktát egy hivatalos szervizben.
AZ EDÉNY ELMOSOGATÁSA: • Minden használat után mosogassa el az edényt, a kosarat és a tömítést vízzel és mosogatószerrel. Ne használjon fehérítőt vagy klórtartalmú termékeket.
A FEDŐ ELMOSOGATÁSA (*a kuktának megfelelően): • Mosogassa el külön a fedőt és a tömítést szivaccsal és mosogatószerrel. • Szárítsa meg és helyezze vissza a tömítést a fedőbe. • Figyelem: Soha ne tegye az időzítőt víz alá, ha van ilyen.
A FEDŐ ÉS A MODUL ELMOSOGATÁSA* (* a kuktának megfelelően): • Minden használat után javasolt levenni a vezérlő modult, hogy megmossa. • Fordítsa meg a fedőt, és egy érmével csavarja le a modul rögzítőanyáját. • Mosogassa el a modult és a fedőt szivaccsal és mosószerrel. • Figyelem: soha ne tegye az időzítőt víz alá. • Helyezze vissza a modult a fedőre, ellenőrizze, hogy a helyzetkapcsoló állása egyezik-e az „kukta felnyitása” ábrával, és hogy a csapszegek a fedélhez vannak-e nyomva. Fordítsa meg az egységet, és húzza meg az anyát.
MOSOGATÓGÉP: Típustól függően a mosogatógépbe helyezhető alkatrészek száma eltérő lehet. Bizonyos modellek esetében csak az edény mosható mosogatógépben. Más modellek esetében csak modul nélkül mosható mosogatógépben az edény és a fedő. A ClipsoMinut 'Duo modellnél egyik alkatrész sem mosható mosogatógépben. Megjegyzés: A tömítés, időzítő vagy modul nem mosható mosogatógépben.
A BIZTONSÁGI ESZKÖZÖK ELLENŐRZÉSE: 1) Cserélhető modullal rendelkező termék esetén: Amikor megtisztítja a modult, ellenőrizze, hogy a biztonsági eszközök nincsenek-e eltömítve. • Gőzkieresztő: ellenőrizze, hogy a kivezetés nincs-e eltömítve. Ha igen, tegye folyó víz alá. • Ellenőrizze, hogy a működtető szelep mozgatható-e a „zöldség” ábra kiválasztásával és megnyomásával. • Biztonsági szelep: erősen nyomja meg egy vattapálcával a cső középső részén, amelynek mozgatható. • Tömítés: minden főzési művelet után tisztítsa meg a tömítést és nyílását szivaccsal és mosogatószerrel. Helyezze vissza jól a nyílásba.
2) Egyéb termékek esetében: • Működtető szelep: vegye le a szelepet, tisztítsa meg csapvíz alatt. • Gőzkieresztő: szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy a cső nincs-e elzárva. Ha igen, tegye folyó víz alá. • Biztonsági szelep: Enyhén nyomja meg a szelepet, amelynek mozognia kell. • Tömítés: minden főzés után tisztítsa meg a tömítést szivaccsal és mosogatószerrel. Helyezze vissza megfelelően a nyílásba. Ha hagyományos kuktája van, óvatosan tisztítsa meg a tömítés látható részét és az edény szélét.
Az alumínium modellek esetében ismételje meg az „első használat” műveleteit szódabikarbónával (lásd a használati útmutatót). A rozsdamentesacél modellek esetében dörzsszivaccsal és speciális rozsdamentesacél-tisztítóval tisztítsa meg a serpenyőt. Soha ne használjon fehérítőt.
A tömítést évente kell cserélni. Ha a kuktában nem keletkezik nyomás, vagy gőz szivárog a fedő körül, ellenőrizze, hogy megfelelően van-e a helyén a tömítés.
A tömítés cseréje a fedőrögzítő pánttal rendelkező modellek esetében (kuktafazék, hagyományos kukta vagy Actua): Távolítsa el a régi tömítést és győződjön meg rőla, hogy a tömítés helye tiszta. Helyezze a régi helyére az új tömítést és ujjaival megnyomva illessze a helyére. A tömítés sérülésének elkerülése végett a művelethez ne használjon semmilyen tárgyat.
A tömítés cseréje a többi modell esetében: Távolítsa el a régi tömítést és helyezze a helyére az újat.
Igen, javasoljuk, hogy a főzést követően mindig tisztítsa meg szivaccsal és mosogatószerrel a fedél tömítését, a kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél pedig a tartót is. A kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél, győződjön meg róla, mielőtt visszahelyezi a tömítést, hogy a „fedél felőli oldal” felirat van a fedéllel szemben.
Minden használat előtt ellenőrizze, hogy a szelepek nincsenek-e elzáródva. Az ellenőrzés elvégzéséhez tekintse meg a kukta modelljének megfelelő ábrákat.
• Ellenőrizze, hogy a helyzetkapcsoló állása egyezik-e az „kukta felnyitása” ábrával. • Ellenőrizze, hogy a tömítés megfelelően illeszkedjen. • Ha főzés közben felnyitja/lezárja a kuktát, nyomja le enyhén a fedő közepét a lezáráshoz. • Csak ClipsoMinut'® kukta modellek esetén: vegye le a tömítést a fedőről és tegye folyó víz alá. Helyezze vissza a fedőbe, anélkül, hogy le letörölné a tömítést.
Ezek Torx csavarok. Hornnyal vannak ellátva és lapos fejű csavarhúzóval húzhatók meg, vagyis amikor a fogantyú kilazul vagy ki kell cserélni, lapos fejű csavarhúzóval erősíthető a helyére. Torx csavarhúzó a legtöbb barkács- és szerszámboltban kapható.
Ellenőrizze, hogy nincs kidudorodás, repedés vagy sérülés a fogantyú anyagán. Ha nem lát sérülést, húzza meg a csavarokat egy lapos fejű csavarhúzóval. Ha sérülést talál, ki kell cserélnie a fogantyút.
Amikor proteint és szénhidrátot egyaránt tartalmazó élelmiszereket, például rizst főz magas hőmérsékleten, szétválnak az aminosavak és a cukor, és ez szürkévé teszi az ételt. Ez nem befolyásolja az ízt, és az étel fogyasztása biztonságos.
A szemcsék és a foltok a vízben természetesen előforduló ásványi anyagok (például kalcium, szilícium, magnézium és vas) lerakódásai a fazék felszínén. Emiatt nem kell aggódnia.
Ellenőrizze az alábbiakat: • Csökkentette a hőmérsékletet, miután a gőzszabályzó szelep állandó sípoló hangot kiadva elkezdte folyamatosan kiengedni a gőzt? • Kiengedte a gőzt az elkészítési idő elteltével? Ha a kukta nyomáscsökkentés nélkül engedi ki a gőzt, az étel tovább készül, mivel a készülék továbbra is nyomás alatt van. Ha lejárt az elkészítési idő, csökkentse a hőmérsékletet és engedje ki a gőzt. Az elkészítési idő a mennyiségtől, az élelmiszerek méretétől és az Ön ízlésétől függ.
Ellenőrizze a következőket: • A hőforrás elég erős, ha nem, kapcsolja magasabb fokozatra. • A tartályban elegendő mennyiségű folyadék van. • A működtető szelepet az 1/2 ábrákon vagy a hozzávalók ábráján kell elhelyezni. • A kukta megfelelően van bezárva. • Nincs sérülés a tál tömítésén vagy peremén. • A tömítés megfelelően van a fedőn.
Ha a jelenség továbbra is fennáll: • Kapcsolja ki a hőforrást. • Vigye a helyzetkapcsolót arra az ábrára, amelyen a gőz kiengedését látja. • Várja meg, amíg a nyomás jelenlétének jelzője lecsökken. • Nyissa fel a kuktát. • Tisztítsa meg a működtető szelepet és a gőzkivezető csövet.
Fokozatosan váltson kukta pozícióból kioldási pozícióba. Ha a gőzkilövellések folytatódnak (ez gyakran megtörténik bizonyos típusú ételekkel, például lencsével), állítsa vissza kukta pozícióba, és hideg víz alatt végezzen gyors kioldást.
Ez a melegedés első pár percében teljesen normális. Amennyiben a helyzet ezt követően sem változik, ellenőrizze a következőket: • A hőmérséklet a lehető legmagasabb értékre van állítva. • A kuktában lévő folyadék mennyisége megfelelő. • A programválasztón nem a gőzkibocsátás opció lett beállítva. • A kukta szorosan le van zárva.
• Töltse fel a kuktát: a minimális mennyiség 250 ml folyadék, a maximum a kukta magasságának a 2/3-a vagy kevesebb (az étel típusától és a recepttől függően). 2. • Zárja le a kuktát: mindegyik kuktánkat úgy terveztük meg, hogy ne tudjon nyomás felgyűlni, ha nincsenek megfelelően lezárva. 3. • Főzés: a kuktát legmagasabb fokozatra állított hőforrásra kell rakni. A kukta néhány percen belül eléri a 100 °C feletti hőmérsékletet (a szabályozó szelep típusától és helyétől függően 110 °C vagy 120 °C). A nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz távozását: ezután kis fokozatra kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell számolni a főzési időt. Ez a módszer akár 70%-os energia-megtakarítást jelenthet a hagyományos, vízben történő főzéshez képest. 4. • A főzés befejezése, nyomáscsökkentés: a főzési idő végén ki kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell engedni az összes gőzt azzal, hogy a gőzkiengedési pozícióba állítja a nyomásszabályozó-szelepet. Most már kinyithatja a kuktát. A gőz gyorsabban távozik a kuktából, ha folyó hideg víz alá tartja.
Ha gőz távozik a fedő körül, ellenőrizze a következőket: • megfelelően zár a fedő; • megfelelő helyen van a lezáró a fedő belsejében; • koszos a fedő? Ha igen, tisztítsa meg; • jó állapotban van a tömítés – ne felejtse el évente cserélni; • megfelelő még a lezáró? • Az Authentique modellek esetében: megfelelően meg van húzva a fedő? • Sérült vagy deformálódott a fedő? • Tiszta a fedő, a biztonsági szelep és a nyomásszabályozó-szelep? • Ellenőrizze, hogy nem sérült-e a kukta pereme.
A kukta több, a tökéletesen biztonságos használatot garantáló rendszerrel rendelkezik. • Biztonsági záró rendszer (modelltől függően): A kuktát olyan biztonsági rendszerrel láttuk el, amely megakadályozza a nyomásnövekedést abban az esetben, ha a fedő nincs teljesen vagy megfelelően lezárva. Ha a fedő nincs jól a helyén, a biztonsági rendszer megakadályozza a zárást jelző tű felemelkedését és ezzel a nyomás keletkezését. • Biztonsági nyitó rendszer (modelltől függően): Ha a kukta nyomás alatt van, a zárást jelző tű felemelkedik, és megakadályozza a kukta kinyitását. A tű csak akkor esik le, ha lecsökkent a nyomás, és csak ekkor lehet kinyitni a kuktát. Modelltől függően ellenőrizze a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző pozícióját. A nyitáshoz alsó pozícióban kell lennie. • Túl erős nyomás elleni védelem: ha főzés közben eltömődik a gőzkiengedő nyílás, működésbe lépnek a túl erős nyomáshoz tervezett biztonsági rendszerek: 1) Első lépés: kinyílik a biztonsági szelep és csökkenti a nyomást. 2) Második lépés: a tömítés lehetővé teszi a nyomás csökkentését a fedő és a serpenyő között kiengedve a gőzt. 3) Harmadik lépés (modelltől függően): a zárást jelző tű a fogantyú fölé emelkedik, és lehetővé teszi a nyomás függőleges kiengedését. A teljes kihűlést követően a kukta kinyitásához a helyére kell rakni a zárást jelző tűt.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál csökkentse a hőforrás teljesítményét, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt.
• Ellenőrizze, hogy legalább 250 ml folyadék legyen a kuktában. • Ellenőrizze, hogy a tömítés megfelelően a helyén legyen. Néhány modellnél kis méretű csap van a fedő belsején, amelyhez hozzá kell igazítani a tömítés kis lyukát. Ha nincs megfelelően egymáshoz igazítva a csap és a lyuk, probléma lesz a nyomással. • Lehetséges, hogy a tömítés koszos, vagy eldeformálódott és ki kell cserélni. A tömítést évente kell cserélni. • Ellenőrizze, hogy a szabályozó szelep tiszta-e, és nem blokkolja-e valamilyen ételmaradék. • Ellenőrizze, hogy a fazék pereme jó állapotban van-e, és nem deformálódott-e a fazék. • A szabályozó szelep nincs megfelelően a helyén, vagy a szabályozó nem az 1. vagy 2. pozícióban van (modelltől függően). Az ön modellje esetében alkalmazott módszerről a használati útmutatóban talál információt. • Túl alacsony a hőmérséklet. Ahhoz, hogy a kuktában nyomás keletkezzen, mindig magas hőmérséklet kell. Miután ez megtörtént, és erősen jön a gőz, kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, hogy egyenletessé váljon a gőzáramlás, és innentől kezdve számolja az időt. A megfelelő nyomás elérésekor minden receptnél alacsonyabb fokozatra kell kapcsolni a hőforrást. • Beragadt a zárásjelző. Egy olyan zárást jelző tűről vagy nyomásjelzőről van szó (modelltől függően), amelyik felemelkedik, amikor nyomás keletkezik a kuktában, és leesik, amikor megszűnik. Ha nem emelkedik fel, lehet, hogy meg kell tisztítani. Az ön modelljére vonatkozó tisztítási eljárást a használati utasítás ismerteti. • Ellenőrizze, hogy megfelelően helyezte-e fel a fedőt.
A kukták a legújabb fejlesztések szerint készülnek és a család igényeihez igazíthatók. Az alábbi űrtartalmakat (L) javasoljuk: • 1–4 személyre: 3–4,5 L • 4–6 személyre: 6 L • 6–8 személyre: 7,5–8 L • 7–10 személyre: 10 L
A kuktában forrázni (az élelmiszerek a kosárban vagy kosár nélkül vízbe merülnek), illetve párolni (az élelmiszerek a víz szintje felett a kosárban helyezkednek el) lehet. A nagy nyomáson történő főzést megelőzően lassú főzéshez és sütéshez, illetve fedő alatt, fokozódó nyomás nélkül történő pároláshoz is használható.
Nem, az időzítőt egyetlen célra tervezték. A két főzési fázisra, a nyomás alatti és a lassú főzésre szolgál. Ebből kifolyólag a fedélen, a rendeltetési helyén kell lennie.