Mákos rolád (bejgli)
- Teljes idő 3 óra 50 perc
- 25 perc
Előkészítés - 25 perc
Főzés - 3 óra
Hűtés
Összetevők
6 személy
10 cl Tej
25 g Finomszemcsés kristálycukor
1.5 kan. Szárított sütőipari élesztő (6 g)
225 g Fehér finomliszt
1 kan. Só
2 kan. Semleges olaj
1 Tojás
15 g Vaj
300 g Víz
70 g Finomszemcsés kristálycukor
1 Agar-agar (2 g)
250 g Mák
10 cl Tej
70 g Finomszemcsés kristálycukor
70 g Mazsola
1 citromhéj Citrom
1 kan. Vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás cukor
1 Tojássárgája
1 kan. Tej
1 csip. Finomszemcsés kristálycukor
2 Citrom
300 g Víz
70 g Finomszemcsés kristálycukor
1 Agar-agar (2 g)
Tartozékok
Tésztakampó
Előkészítés
Lépés 1 /11
Készítse el a tésztát: melegítse fel a tejet a mikrohullámú sütőben (38-40 °C-ra). Vigyázzon, hogy ne melegítse túl, mert ez befolyásolhatja az élesztő működését. Az élesztőt egy kis tálban a tejjel és a cukorral futtassa fel. Keverje el. Pihentesse 5 percig, amíg az élesztő feloldódik.
Lépés 2 /11
Adja a lisztet, a sót, az olajat és a tojásokat a dagasztóval felszerelt keverőgép táljába, majd adja hozzá a vizet, a cukrot és az élesztős keveréket. Nyomja meg a Start gombot.
Lépés 3 /11
Egy spatula segítségével törölje le a tartalmat a tál oldaláról. Adja hozzá a megpuhult vajat. Nyomja meg a Start gombot.
Lépés 4 /11
A tésztának ragadósnak kell lennie. A tésztát hagyja a tálban, takarja le egy tiszta konyharuhával, és hagyja pihenni 2 órán át.
Lépés 5 /11
Öntse a mákot egy mini aprítógép edényébe. Aprítsa össze a mákszemeket 3-szor, hogy a mákból lisztes állagot nyerjen. Egy lábasban melegítse forráspontig a tejet, a cukrot, a mazsolát, a vaníliát és a héjat. Vegye le az edényt a tűzről, és adja hozzá a máklisztet. Keverje össze egy spatulával, hogy aránylag kemény tésztát kapjon. Tegye a tésztát sütőpapírra. Fedje le egy másik sütőpapírral, és sodrófával formázzon belőle egy 20x20 cm-es négyzetet. Tegye félre.
Lépés 6 /11
A tésztát tegye enyhén lisztezett felületre, és középen nyolcszor hajtsa össze, majd formázzon belőle egy golyót. Hagyja a tésztát 30 percig pihenni a hűtőszekrényben, majd a közepén 6-szor hajtogassa össze, hogy egy gömböt formáljon. Hagyja a tésztát 5 percig pihenni. Sodrófával készítsen egy 22 x 22 cm-es négyzetet.
Lépés 7 /11
Vegye le a sütőpapírt a tetejéről, és óvatosan kenje szét a tésztán a mákos tölteléket, távolítsa el a második sütőpapírlapot is. Tekerje a tésztát rolád formába. Tegye át egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyja a tésztát szobahőmérsékleten pihenni egy órát. A méretének meg kell duplázódnia.
Lépés 8 /11
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra.
Lépés 9 /11
Egy kis tálban keverje össze a tojássárgáját, a tejet és a cukrot. Ezután a keveréket óvatosan kenje a tésztára egy tésztakefével. Süsse 20 percig. Hagyja kihűlni egy rácson.
Lépés 10 /11
Préselje ki a citromok levét. A citromokat éles késsel vágja finom szeletekre. Tegye a levet, a citromszeleteket és a vizet egy lábasba. Kis lángon főzze 20 percig, majd forralja fel, és adja hozzá a cukrot és az agar-agart. Főzze 1 percig. Használjon botmixert, hogy kompót állagú legyen. Hagyja kihűlni egy tálban a hűtőszekrényben.
Lépés 11 /11
Tálaljuk a bejglit az elkészült citromlekvárral.