TEFAL Clipso Precision Set

Clipso Precision Set Okos időzítő: Minden alkalommal nagyszerű főzés
  • Könnyen használható, csak egy kéz kell hozzá.
  • Riasztóval, amely jelzést ad a tökéletesen időzített, ízletes ételekért.

Clipso Precision, intelligens időzítő az Ön szolgálatában!

A Clipso Precisionnel minden óramű pontossággal működik! Könnyen, egy kézzel is kinyitható – nem csak egyszerű, hanem praktikus is. Beépített intelligens időzítő révén ízletes és friss ételek készíthetők. Amint elérte a megfelelő hőmérsékletet, a visszaszámlálás automatikusan megkezdődik, majd jelzi, amikor az étel elkészült.

Ha a csengőszót hallja, biztos lehet abban, hogy ízletes és egészséges ételt készített!
  • Párolókosár, mely megőrzi az összetevők ízét és tápanyagait.
  • Két főzőprogramjával – egyik a zöldségekhez, másik a különböző hús- és halfélékhez – egyszerre készíthet tökéletesen ízletes és egészséges ételeket.
  • Receptkönyvvel kapható. A főzési időket a receptkönyv tartalmazza.
  • Összecsukható fogantyúja (a 4,5 l-es kivételével) a megkönnyíti a tárolást.
  • Rozsdamentes acélból készült, bármely főzőlapon – akár indukciós lapon is – kiválóan használható, és mosogatógépben mosható.

A Clispo Precision Set a következőket foglalja magába:

  • Két fazék (4,5 l és 6 l).
  • Nyomástartó fedő.
  • Üvegfedő.
  • Párolókosár.
Nélkülözhetetlen eszközök
  • SMART TIMER with automatic countdowncontrolling time & temperature. Beep when it's ready!

  • Easy one hand opening

  • Foldable handlesfor efficient storage

  • Two cooking programs to preserveingredients and flavors

  • A basket which allows food to cook above the water without losing their vitamins and mineral salts into the cooking water.

  • Includes recipe book with more than 60 recipes, sweet and salty for all tastes!

Funkciók – összevetés
Nyitó/záró rendszer Arch rendszer  
Arch rendszer  
Clipso rendszer  
Arch rendszer  
Edény anyaga Nemesacél  
Nemesacél  
Nemesacél  
Nemesacél  
Belső bevonat/kivitel CSISZOLT  
BEVONAT NÉLKÜLI  
BEVONAT NÉLKÜLI  
CSISZOLT  
Külső bevonat/kivitel FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
Okos időzítő    
   
   
   
Edények nyéltípusai Összecsukható  
Összecsukható  
Rögzített  
Összecsukható  
Gőzkiengedő rendszer Puha  
Standard  
Kontrollált  
Puha  
Mosogatógépben mosható    
   
   
   

Használati utasítás & Kézikönyv
Gyakori kérdések
A kuktát akkor lehet kinyitni, amikor lehűlt, és lecsökkent a belső nyomás (amikor teljesen lement a zároló jelzőtű vagy a nyomásjelző – modelltől függően).
A kuktájában párolhat is. A párolás különösen alkalmas például zöldségek készítésére, mert megőrzi a vitaminokat és tápanyagokat.
- Ne használjon 750 ml-nél több vizet (6 pohár).
- Használja a párolókosarat; rakja az állványra vagy függessze fel a serpenyő szegecseire (modelltől függően), és ügyeljen arra, hogy az étel ne lógjon bele a vízbe.
Főzés előtt és után ne tároljon ételt a kuktában. Az elkészített ételeket a hűtőben, zárt edényben tárolja.
Ellenőrizze:
• a főzési időt,
• azt, hogy a hőforrás elég magas fokozatra van-e kapcsolva azután, hogy a kukta elérte a működési nyomást,
• a nyomásszabályozó szelep megfelelő behelyezését,
• a folyadék mennyiségét.
A kuktában akár háromszor gyorsabban is elkészülhet az étel a hagyományos fazekakhoz képest. Kezdésként készítse el a kuktához kapott szakácskönyvben/használati útmutatóban szereplő ételeket. Ha már tisztában van az alapelvekkel, más receptekre is alkalmazhatja őket. Fontos, hogy legalább 250 ml (2 pohár) folyadékot használjon.
Erre két módszer van:
Lassú kiengedés: fokozatosan fordítsa párolás pozícióba a programválasztót. Ezt a megoldást raguk, zöldségek, valamint hús- és halételek esetén válassza.
Gyors kiengedés: rakja hideg folyó víz alá a kuktát úgy, hogy a víz a fedél fém részére folyjon. Ezt a megoldást válssza nagy nedvességtartalmú ételek, például a levesek, a rizs, a tészta, a tejpudingok, a tojásos sodók, a sütemények és a különféle desszertek, valamint a nagy folyadéktartalmú és rizst vagy tésztát tartalmazó receptek esetén, hogy ne fröccsenjen ki a folyadék a gőzzel együtt akkor, amikor kinyitja a nyomásszabályozó szelepet.

Amikor a nyomásjelző lent van, a kuktában már nincs nyomás.
Minimum 250 ml folyadékot használjon.
Normális működésnek minősül, ha az első 5 percben nem keletkezik nyomás. A kukta ilyenkor még melegszik. Ha azonban az első 5–10 percet követően sem keletkezik nyomás, ellenőrizze a következőket:
• ég a tűz, és a hőforrás maximális fokozatra van kapcsolva;
• megfelelően le van zárva a fedő;
• megfelelően van a helyén a tömítés, és nem koszos vagy deformálódott el;
• elég víz van a kuktában: a minimum 250 ml (2 pohár);
• megfelelően van beállítva a nyomáskapcsoló (modelltől függően);
• nincs blokkolva a zárásjelző vagy a nyomásjelző (modelltől függően);
Minden ilyen esetben olvassa el a kuktája használati útmutatóját.
• A kukta túlságosan tele van.
• Túl magas a hőmérséklet.
• Nem megfelelő karbantartás miatt blokkolva van a nyomásszabályozó, a zárást jelző tű vagy a biztonsági berendezés, és ez megakadályozza a normális működést.
A kukta kinyitása előtt győződjön meg arról, hogy az összes gőzt kiengedte, és lent van a zárást jelző tű. Ha biztos abban, hogy az összes gőz távozott, rázza meg a terméket, és ellenőrizze, hogy lemegy-e a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző (modelltől függően). Ha nem megy le, folyasson hideg vizet a kuktára, és próbálja meg újra kinyitni.
A kukta óriásserpenyőként vagy fazékként is használható. Erre a célra külön üvegfedő vásárolható a kuktához.
A kuktában gyakorlatilag bármilyen étel készíthető: Főzhet levest, húst, halat és zöldségeket, de finom desszerteket is készíthet. A receptötletekért lapozza fel a kukta szakácskönyvét vagy keresse fel a weboldalt.
• Kapcsolja ki a hőforrást.
• Hagyja kihűlni a kuktát.
• A kukta kinyitása után ellenőrizze, hogy minden gőz eltávozott, és a zárásjelző a helyén van (modelltől függően).
• Ellenőrizzen és tisztítson meg minden működő alkatrészt, illetve ellenőrizze a tömítés állapotát.
Ha a probléma továbbra is fennáll, vigye be a kuktát (az összes alkatrészével együtt) egy ajánlott szervizközpontba.
A kukták többségénél az 1. beállítás a zöldségekhez hasonló ételekhez, a 2. beállítás pedig a húsokhoz és a fagyasztott ételekhez tartozik.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt. A Nutricook esetében második csengetés figyelmeztet a hő csökkentésére a főzést befejező gyengébb gőzhöz.
A nyomás felépülése hosszabb időt fog igénybe venni, de a főzési idő nem változik (miután aktiválódik a szelep).
Használjon megfelelő főzőfelületet. A főzőfelületek megfelelőségéről a használati útmutatóból tájékozódhat. Az exkluzív hőelosztó alappal rendelkező modelljeink kiemelkedően jól működnek minden típusú főzőfelületen, ideértve az indukciós lapokat is. Mindig a kukta alapjának átmérőjével megegyező vagy annál kisebb átmérőjű főzőlapot használjon.
A kosár használata pároláshoz kötelező. Forralásnál nem kötelező.
A közvetlenül az edényben történő főzéshez mindig adagoljon legalább 2 pohár folyadékot a kuktába (25 cl vagy 8,8 UK folyékony uncia).
Pároláshoz öntsön 75 cl (26 UK folyékony uncia) vizet az edény aljára.
Maximális töltési mennyiség: maximum az edény 2/3 magasságáig töltse fel az edényt.
• Figyelem: ha folyadék nélkül melegítette a kuktát, ellenőriztesse jóváhagyott szervizközpontban.
Az összes alkatrész megfelelő tisztításához elég a meleg, mosogatószeres víz. A rozsdamentesacél fazék mosogatógépben is mosható. A tömítést, a nyomásszabályozó-szelepet és a biztonsági berendezéseket minden használat után, egyenként meg kell tisztítani és ellenőrizni kell, hogy a kukta biztonságosan üzemeljen a következő használatkor is. A fedő is mosható mosogatógépben, de csak miután eltávolította róla a tömítést és a vezérlőpanelt (modelltől függően). Az alumínium kuktákat ne rakja mosogatógépbe.
Az alumínium modellek esetében ismételje meg az „első használat” műveleteit szódabikarbónával (lásd a használati útmutatót). A rozsdamentesacél modellek esetében dörzsszivaccsal és speciális rozsdamentesacél-tisztítóval tisztítsa meg a serpenyőt. Soha ne használjon fehérítőt.
A tömítést évente kell cserélni. Ha a kuktában nem keletkezik nyomás, vagy gőz szivárog a fedő körül, ellenőrizze, hogy megfelelően van-e a helyén a tömítés.
• A tömítés cseréje a fedőrögzítő pánttal rendelkező modellek esetében (kuktafazék, hagyományos kukta vagy Actua):
Távolítsa el a régi tömítést és győződjön meg rőla, hogy a tömítés helye tiszta. Helyezze a régi helyére az új tömítést és ujjaival megnyomva illessze a helyére. A tömítés sérülésének elkerülése végett a művelethez ne használjon semmilyen tárgyat.

• A tömítés cseréje a többi modell esetében:
Távolítsa el a régi tömítést és helyezze a helyére az újat.

Fordítsa el az edény fedelét. Ha a modell lehetővé teszi, fordítsa le a fogantyúkat.
Igen, javasoljuk, hogy a főzést követően mindig tisztítsa meg szivaccsal és mosogatószerrel a fedél tömítését, a kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél pedig a tartót is.
A kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél, győződjön meg róla, mielőtt visszahelyezi a tömítést, hogy a „fedél felőli oldal” felirat van a fedéllel szemben.
Soha nem tegye mosogatógépbe és ne tartsa csap alá, mivel nem vízálló.
Soha ne használjon oldószereket.
Használjon tiszta száraz ruhát.
Ellenőrizze, hogy megfelelően van-e a helyén a tömítés a fedő belsejében.
Ellenőrizze, hogy jól van-e a helyén a biztonsági rúd vagy a nyomásjelző. Szükség esetén távolítsa el és cserélje ki.
10 éves használatot követően a kuktafazék megérdemel egy kis törődést: ellenőriztesse valamelyik hivatalos márkaszervizben.
A fedő forgatható, amíg fel nem épül a nyomás. Ez nem jelent hibát.
Ezek Torx csavarok. Hornnyal vannak ellátva és lapos fejű csavarhúzóval húzhatók meg, vagyis amikor a fogantyú kilazul vagy ki kell cserélni, lapos fejű csavarhúzóval erősíthető a helyére. Torx csavarhúzó a legtöbb barkács- és szerszámboltban kapható.
Ellenőrizze, hogy nincs kidudorodás, repedés vagy sérülés a fogantyú anyagán. Ha nem lát sérülést, húzza meg a csavarokat egy lapos fejű csavarhúzóval. Ha sérülést talál, ki kell cserélnie a fogantyút.
Amikor proteint és szénhidrátot egyaránt tartalmazó élelmiszereket, például rizst főz magas hőmérsékleten, szétválnak az aminosavak és a cukor, és ez szürkévé teszi az ételt. Ez nem befolyásolja az ízt, és az étel fogyasztása biztonságos.
A szemcsék és a foltok a vízben természetesen előforduló ásványi anyagok (például kalcium, szilícium, magnézium és vas) lerakódásai a fazék felszínén. Emiatt nem kell aggódnia.
Ellenőrizze az alábbiakat:
• Csökkentette a hőmérsékletet, miután a gőzszabályzó szelep állandó sípoló hangot kiadva elkezdte folyamatosan kiengedni a gőzt?
• Kiengedte a gőzt az elkészítési idő elteltével?
Ha a kukta nyomáscsökkentés nélkül engedi ki a gőzt, az étel tovább készül, mivel a készülék továbbra is nyomás alatt van.
Ha lejárt az elkészítési idő, csökkentse a hőmérsékletet és engedje ki a gőzt.
Az elkészítési idő a mennyiségtől, az élelmiszerek méretétől és az Ön ízlésétől függ.
Ez az első néhány percben teljesen normális.
Ha nem történik változás, válassza ki a gőzkiengedés programot és várja meg, amíg a nyomásjelző lemegy, mielőtt kinyitja a kuktát.
Mossa el a csap alatt a nyomásszabályozó szelepet és a gőzkieresztő nyílást, majd ellenőrizze, hogy  mozog-e  a biztonságiszelep-sapka.
Ez a melegedés első pár percében teljesen normális.
Amennyiben a helyzet ezt követően sem változik, ellenőrizze a következőket:
• A hőmérséklet a lehető legmagasabb értékre van állítva.
• A kuktában lévő folyadék mennyisége megfelelő.
• A programválasztón nem a gőzkibocsátás opció lett beállítva.
• A kukta szorosan le van zárva.
• Töltse fel a kuktát: a minimális mennyiség 250 ml folyadék, a maximum a kukta magasságának a 2/3-a vagy kevesebb (az étel típusától és a recepttől függően).
2. • Zárja le a kuktát: mindegyik kuktánkat úgy terveztük meg, hogy ne tudjon nyomás felgyűlni, ha nincsenek megfelelően lezárva.
3. • Főzés: a kuktát legmagasabb fokozatra állított hőforrásra kell rakni. A kukta néhány percen belül eléri a 100 °C feletti hőmérsékletet (a szabályozó szelep típusától és helyétől függően 110 °C vagy 120 °C). A nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz távozását: ezután kis fokozatra kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell számolni a főzési időt. Ez a módszer akár 70%-os energia-megtakarítást jelenthet a hagyományos, vízben történő főzéshez képest.
4. • A főzés befejezése, nyomáscsökkentés: a főzési idő végén ki kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell engedni az összes gőzt azzal, hogy a gőzkiengedési pozícióba állítja a nyomásszabályozó-szelepet. Most már kinyithatja a kuktát. A gőz gyorsabban távozik a kuktából, ha folyó hideg víz alá tartja.
Ha gőz távozik a fedő körül, ellenőrizze a következőket:
• megfelelően zár a fedő;
• megfelelő helyen van a lezáró a fedő belsejében;
• koszos a fedő? Ha igen, tisztítsa meg;
• jó állapotban van a tömítés – ne felejtse el évente cserélni;
• megfelelő még a lezáró?
• Az Authentique modellek esetében: megfelelően meg van húzva a fedő?
• Sérült vagy deformálódott a fedő?
• Tiszta a fedő, a biztonsági szelep és a nyomásszabályozó-szelep?
• Ellenőrizze, hogy nem sérült-e a kukta pereme.
A kukta több, a tökéletesen biztonságos használatot garantáló rendszerrel rendelkezik.
• Biztonsági záró rendszer (modelltől függően): A kuktát olyan biztonsági rendszerrel láttuk el, amely megakadályozza a nyomásnövekedést abban az esetben, ha a fedő nincs teljesen vagy megfelelően lezárva. Ha a fedő nincs jól a helyén, a biztonsági rendszer megakadályozza a zárást jelző tű felemelkedését és ezzel a nyomás keletkezését.
• Biztonsági nyitó rendszer (modelltől függően): Ha a kukta nyomás alatt van, a zárást jelző tű felemelkedik, és megakadályozza a kukta kinyitását. A tű csak akkor esik le, ha lecsökkent a nyomás, és csak ekkor lehet kinyitni a kuktát. Modelltől függően ellenőrizze a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző pozícióját. A nyitáshoz alsó pozícióban kell lennie.
• Túl erős nyomás elleni védelem: ha főzés közben eltömődik a gőzkiengedő nyílás, működésbe lépnek a túl erős nyomáshoz tervezett biztonsági rendszerek:
1) Első lépés: kinyílik a biztonsági szelep és csökkenti a nyomást.
2) Második lépés: a tömítés lehetővé teszi a nyomás csökkentését a fedő és a serpenyő között kiengedve a gőzt.
3) Harmadik lépés (modelltől függően): a zárást jelző tű a fogantyú fölé emelkedik, és lehetővé teszi a nyomás függőleges kiengedését. A teljes kihűlést követően a kukta kinyitásához a helyére kell rakni a zárást jelző tűt.
A főzőlapra feltett kuktában kb. 118 °C a hőmérséklet, ha a csirke szimbólumot, és kb. 111 °C, ha a zöldség szimbólumot választja.
A kukta 0,9 bar nyomáson készíti a húsokat, és 0,55 bar nyomáson a zöldségeket.
Csak fedő nélkül, elsősorban akkor, ha le kell pirítani a hozzávalókat.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál csökkentse a hőforrás teljesítményét, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt.
Fordítva rakja fel a fedőt az alsó részre, mert ez segít meghosszabbítani a tömítés élettartamát.
1) Ellenőrizze, hogy legalább 250 ml folyadék legyen a kuktában. 2) Ellenőrizze, hogy a tömítés megfelelően a helyén legyen. Néhány modellnél kis méretű csap van a fedő belsején, amelyhez hozzá kell igazítani a tömítés kis lyukát. Ha nincs megfelelően egymáshoz igazítva a csap és a lyuk, probléma lesz a nyomással. 3) Lehetséges, hogy a tömítés koszos, vagy eldeformálódott és ki kell cserélni. A tömítést évente kell cserélni. 4) Ellenőrizze, hogy a szabályozó szelep tiszta-e, és nem blokkolja-e valamilyen ételmaradék. 5) Ellenőrizze, hogy a fazék pereme jó állapotban van-e, és nem deformálódott-e a fazék. 6) A szabályozó szelep nincs megfelelően a helyén, vagy a szabályozó nem az 1. vagy 2. pozícióban van (modelltől függően). Az ön modellje esetében alkalmazott módszerről a használati útmutatóban talál információt. 7) Túl alacsony a hőmérséklet. Ahhoz, hogy a kuktában nyomás keletkezzen, mindig magas hőmérséklet kell. Miután ez megtörtént, és erősen jön a gőz, kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, hogy egyenletessé váljon a gőzáramlás, és innentől kezdve számolja az időt. A megfelelő nyomás elérésekor minden receptnél alacsonyabb fokozatra kell kapcsolni a hőforrást. 8) Beragadt a zárásjelző. Egy olyan zárást jelző tűről vagy nyomásjelzőről van szó (modelltől függően), amelyik felemelkedik, amikor nyomás keletkezik a kuktában, és leesik, amikor megszűnik. Ha nem emelkedik fel, lehet, hogy meg kell tisztítani. Az ön modelljére vonatkozó tisztítási eljárást a használati utasítás ismerteti. 9) Ellenőrizze, hogy megfelelően helyezte-e fel a fedőt.
A port a szállításhoz használjuk, hogy ne ragadjon össze a fedő és a tömítés. Nem jelent veszélyt, de ha aggódik, lemoshatja használat előtt.
A kukták a legújabb fejlesztések szerint készülnek és a család igényeihez igazíthatók.
Az alábbi űrtartalmakat (L) javasoljuk:
• 1–4 személyre: 3–4,5 L
• 4–6 személyre: 6 L
• 6–8 személyre: 7,5–8 L
• 7–10 személyre: 10 L
Ennek az az oka, hogy a kuktában való főzés sokkal gyorsabb a hagyományos főzésnél.
Az elkészítési időt ezért a jó eredményért szigorúan követni kell.
Az optimális elkészítés érdekében egyes modellek speciális programokkal rendelkeznek húsokhoz, illetve zöldségekhez.
A kuktában forrázni (az élelmiszerek a kosárban vagy kosár nélkül vízbe merülnek), illetve párolni (az élelmiszerek a víz szintje felett a kosárban helyezkednek el) lehet.
A nagy nyomáson történő főzést megelőzően lassú főzéshez és sütéshez, illetve fedő alatt,  fokozódó nyomás nélkül történő pároláshoz is használható.
Nem, az időzítőt egyetlen célra tervezték.
A két főzési fázisra, a nyomás alatti és a lassú főzésre szolgál. Ebből kifolyólag a fedélen, a rendeltetési helyén kell lennie.
Igen. A folyadék nélküli használat súlyosan károsíthatja a készüléket.
Nem, nyomatékosan kérjük, hogy ne használja a kuktát sütéshez, mert az tönkre teheti.
A készülék értékes, újrahasznosítható vagy újra feldolgozható anyagokat tartalmaz. Vigye el helyi gyűjtőhelyre.
Kérjük látogasson el a weboldal „Tartozékok” menüpontjához, ahol könnyedén megtalálhatja, amire a termékéhez szüksége van.
További infomációk elérhetők a weboldalon a „Garancia” címszó alatt.