Wagyu szték béarnise mártással és tócsnipogácsával

Wagyu szték béarnise mártással és tócsnipogácsával

Főétel

  • 4

    Hány személyre

  • Drága

    Költség

  • Nehéz, tapasztalatot igényel

    Bonyolultság

  • Elkészítési idõ

  • Elkésztési idõ

Alapanyagok

  • 4 wagyu szték
  • 600–650 g burgonya, frissen őrölt bors, szerecsendió, növényi olaj
  • 4 extra friss tojássárga
  • 250 g vaj
  • 4 cl ételecet
  • 40 g hagyma, meghámozva és felaprítva
  • 1 evőkanál tárkony, megmosva és felaprítva
  • 1 evőkanál turbolya, megmosva és felaprítva
  • Só és bors

Elõkészítés

Tócsnipogácsa A megmosott krumplit hámozza meg és reszelje le. Ezután fogja a markába a krumplireszeléket, és finoman nyomja ki belőle a nedvesség egy részét. Sózza és borsozza; ízlés szerint szerecsendióval is ízesítheti.

Melegítsen olajat egy serpenyőben. Formázzon gyönyörű tócsnipogácsákat, és süsse őket közepes hőmérsékleten, amíg enyhén meg nem barnulnak. Fordítsa meg őket. Folyamatosan forgatva süsse készre őket. Tartsa melegen.

Béarnise mártás. Készítsen tisztított vajat (a vajat olvassza meg, óvatos mozdulatokkal szedje le a tetejéről a fehér habot; ezután az világossárga olvadt vajat öntse ki egy másik edénybe úgy, hogy az aljára leülepedett fehér részt már ne öntse ki – csak a világossárga olvadt vajat tartsa meg).

A hagymát, az ecetet, a bort és a borsot rakja szószos edénybe. Szinte teljesen főzze el a folyadékot. Adjon hozzá 10 cl vizet, és ezt is főzze el szinte teljesen. Hagyja kihűlni. Adja hozzá a tojássárgákat és egy evőkanál hideg vizet.

Dolgozzon nagyon alacsony hőmérsékleten. Keverje erőteljesen, amíg a tojássárgák el nem kezdenek összeállni, és az állaguk könnyűvé és habossá ne válik. Kapcsolja le a tűzhelyet.

Folyamatos keverés mellett adja hozzá fokozatosan a vajat (úgy, mint amikor majonézt készít). Adja hozzá a sót. Adja hozzá a felaprított fűszernövényeket.

A befejező lépés. Süsse meg a sztékszeleteket serpenyőben, kevés és nagyon forró olajon. Fordítsa meg őket. Amikor elérik az ízlésének megfelelő átsültségi fokot, dobjon egy darabka vajat a serpenyőbe, és folytassa még egy percig a sütést úgy, hogy megfordítja a sztékeket, hogy mindenhol bevonhassa őket a vaj.

A sztéket tálalja a tócsnipogácsákkal, a mártást pedig gyönyörű mártáskiöntőben adja mellé.