TEFAL CLIPSOMINUT' DELICE P4800731 6L

CLIPSOMINUT' DELICE P4800731 6L Elegancia és remek ízek

A ClipsoMinut'® DELICE 2-in-1 kuktafazék és lassú főzést biztosító edény a főzés végtelen lehetőségeit kínálja. Egy sokoldalú edény, amelynek segítségével számos finom párolt étel és lassan főzött ételt biztosíthat, de gyorsételek elkészítésére is kiválóan használható. A beállítás az kezelőgomb egyetlen elfordításával módosítható és a fazék a TEFAL® innovatív zárrendszerének köszönhetően egy kéz segítségével nyitható és zárható. Az edény minden hőforrással kompatibilis, beleértve az indukciósat is és kiváló formatervének köszönhetően minden konyhába jól illik.

Cikkszám: P4800731

Kuktafazék ClipsoMinut'® DELICE 2-in-1

A ClipsoMinut'® DELICE 2-in-1 kuktafazék és lassú főzést biztosító edény minden igényét kielégíti a főzés terén. Tökéletesen elkészített, finom ételeket biztosít minden nap. A főzési módok ügyes kiválasztásának köszönhetően, a kezelőgomb egyszerű elforgatásával választhat a párolt ételek és a lassan sült ételek közül, vagy választhatja az expressz gyors beállítást a kétszer gyorsabban elérhető tökéletes eredmények elérése érdekében. Sokoldalú és könnyen használható: Az innovatív rendszer lehetővé teszi a kuktafazék egy kézzel történő nyitását és zárását, míg a tapadásmentes felület könnyű tisztítást biztosít. Fedezze fel ezt a 2 az 1-ben fazekat és a végtelen főzési lehetőségeket egy egész sorozat továbbfejlesztett funkcióval, beleértve a rendkívül erős edényaljat, amely támogatja a hőmérséklet elosztását és amely minden főzőlappal kompatibilis a még gyorsabb eredmények érdekében.  *Ugyanazon gyártó standard minőségű párolóedényéhez képest.
Nélkülözhetetlen eszközök
 • 2 az 1-ben lassú és gyors főzés

  A főzési özemmód okos kettős kezelőgombja lehetővé teszi, hogy válasszon a lassú és finom párolás és a gyors párolás /főzés között a kezelőgomb egyszerű elforgatásával.

 • Könnyű egykezes nyitás/zárás

  Egy szabad kéz teljesen elegendő! A TEFAL® innovatív nyitórendszerének köszönhetően könnyen megemelhető a fogantyú a kuktafazék egyszerű kinyitásához és lezárásához.

 • Rendkívül egyenletes főzés

  Használatával még a legbonyolultabb receptek is könnyen elkészíthető, éspedig a rendkívül erős edényaljnak köszönhetően, amely minden hőforrással kompatibilis, az indukciósat is beleértve.

 • Könnyű tisztítás és tapadásmentes felület

  Titanium tapadásmentes felület a különlegesen könnyű tisztítás érdekében és hosszantartó sokéves teljesítmény.

 • Franciaországban gyártva

  Az Ön Tefal® kuktafazekát Franciaországban tervezték és gyártották a kivételesen gazdag francia szakértelem és know-how felhasználásával.

 • Gyors főzés

  Takarítson meg időt olyan standard edények használatával, amelyekben az étel kétszer gyorsabban elkészül, az ugyanazon gyártó alapsorozatú párolóedényéhez képest (pl. a brokkoli 10 perc alatt elkészül a 26 perc általános főzési időhöz képest)

 • Egészséges főzés

  A vitaminok nem vesznek el főzés közben, az összetevők így akár 80 %-al több C-vitamint tartalmaznak (a Tefal® standard edényeihez képest), az egészséges főzés és táplálkozás érdekében.

 • Biztonságos főzés

  Az átgondolt, 6 pontos biztonsági rendszernek köszönhetően az Ön kuktafazeka teljes biztonságot garantál nap mint nap, a lélek teljes nyugalma érdekében.

 • Javítható termék – 10 év

  • A termék az egyszerű javítás érdekében lett megtervezve
  • Alkatrészek gyors és olcsó szállítása 10 éven keresztül
  • 6500 szervizközpont világszerte

 • 30 év szervizgarancia

  55 000 * elvégzett minőségi teszt, a CE szabvány által előírt 187 teszthez képest. * Összhangban a SEB csoport exkluzív minősítési rendszerével, amely rendkívül igényes tartóssági vizsgálatnak veti alá a termékeket - a vizsgálat 30 évi, heti 4 alkalommal történő használatnak felel meg, a használati és karbantartási feltételek betartása mellett

Kiegészítõk
Receptek
Funkciók
Hőforrás INDUKCIÓ - GÁZ - ELEKTROMOS - KERÁMIA - HALOGÉN  
Nyitó/záró rendszer Arch rendszer  
Egykezes nyitás    
Edény anyaga Alumínium  
Belső bevonat/kivitel TAPADÁSMENTES  
Külső bevonat/kivitel TAPADÁSMENTES BEVONAT  
Edények nyéltípusai Rögzített  
Biztonsági eszközök száma 5  
Gőzkiengedő rendszer Kontrollált  
Nyomásjelző    
Főzőprogramok száma 2  
Használati utasítás & Kézikönyv
Gyakori kérdések
Az alkalmazás a megerősített adatbiztonság miatt már nem kompatibilis az Android 4.4.4 vagy régebbi verzióival.

Lehetőség szerint javasoljuk, hogy frissítse készülékét magasabb Android-verzióra, vagy használjon másik kompatibilis eszközt.

A frissítések nemcsak teljesebb élményt nyújtanak az új funkciókkal és a legújabb technológiával való kompatibilitással, hanem védelmet is jelentenek a legújabb verziókban kijavított esetleges biztonsági résekkel szemben is.
A kuktát akkor lehet kinyitni, amikor lehűlt, és lecsökkent a belső nyomás (amikor teljesen lement a zároló jelzőtű vagy a nyomásjelző – modelltől függően).
A kuktájában párolhat is. A párolás különösen alkalmas például zöldségek készítésére, mert megőrzi a vitaminokat és tápanyagokat.
- Ne használjon 750 ml-nél több vizet (6 pohár).
- Használja a párolókosarat; rakja az állványra vagy függessze fel a serpenyő szegecseire (modelltől függően), és ügyeljen arra, hogy az étel ne lógjon bele a vízbe.
Főzés előtt és után ne tároljon ételt a kuktában. Az elkészített ételeket a hűtőben, zárt edényben tárolja.
Ellenőrizze:
• a főzési időt,
• azt, hogy a hőforrás elég magas fokozatra van-e kapcsolva azután, hogy a kukta elérte a működési nyomást,
• a nyomásszabályozó szelep megfelelő behelyezését,
• a folyadék mennyiségét.
A kuktában akár háromszor gyorsabban is elkészülhet az étel a hagyományos fazekakhoz képest. Kezdésként készítse el a kuktához kapott szakácskönyvben/használati útmutatóban szereplő ételeket. Ha már tisztában van az alapelvekkel, más receptekre is alkalmazhatja őket. Fontos, hogy legalább 250 ml (2 pohár) folyadékot használjon.
Erre két módszer van:
Lassú kiengedés: fokozatosan fordítsa párolás pozícióba a programválasztót. Ezt a megoldást raguk, zöldségek, valamint hús- és halételek esetén válassza.
Gyors kiengedés: rakja hideg folyó víz alá a kuktát úgy, hogy a víz a fedél fém részére folyjon. Ezt a megoldást válssza nagy nedvességtartalmú ételek, például a levesek, a rizs, a tészta, a tejpudingok, a tojásos sodók, a sütemények és a különféle desszertek, valamint a nagy folyadéktartalmú és rizst vagy tésztát tartalmazó receptek esetén, hogy ne fröccsenjen ki a folyadék a gőzzel együtt akkor, amikor kinyitja a nyomásszabályozó szelepet.

Amikor a nyomásjelző lent van, a kuktában már nincs nyomás.
Minimum 250 ml folyadékot használjon.
Használjon megfelelő főzőfelületet. A főzőfelületek megfelelőségéről a használati útmutatóból tájékozódhat. Az exkluzív hőelosztó alappal rendelkező modelljeink kiemelkedően jól működnek minden típusú főzőfelületen, ideértve az indukciós lapokat is. Mindig a kukta alapjának átmérőjével megegyező vagy annál kisebb átmérőjű főzőlapot használjon.
• A kukta túlságosan tele van.
• Túl magas a hőmérséklet.
• Nem megfelelő karbantartás miatt blokkolva van a nyomásszabályozó, a zárást jelző tű vagy a biztonsági berendezés, és ez megakadályozza a normális működést.
A kukta kinyitása előtt győződjön meg arról, hogy az összes gőzt kiengedte, és lent van a zárást jelző tű. Ha biztos abban, hogy az összes gőz távozott, rázza meg a terméket, és ellenőrizze, hogy lemegy-e a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző (modelltől függően). Ha nem megy le, folyasson hideg vizet a kuktára, és próbálja meg újra kinyitni.
A kukta óriásserpenyőként vagy fazékként is használható. Erre a célra külön üvegfedő vásárolható a kuktához.
A kuktában gyakorlatilag bármilyen étel készíthető: Főzhet levest, húst, halat és zöldségeket, de finom desszerteket is készíthet. A receptötletekért lapozza fel a kukta szakácskönyvét vagy keresse fel a weboldalt.
• Kapcsolja ki a hőforrást.
• Hagyja kihűlni a kuktát.
• A kukta kinyitása után ellenőrizze, hogy minden gőz eltávozott, és a zárásjelző a helyén van (modelltől függően).
• Ellenőrizzen és tisztítson meg minden működő alkatrészt, illetve ellenőrizze a tömítés állapotát.
Ha a probléma továbbra is fennáll, vigye be a kuktát (az összes alkatrészével együtt) egy ajánlott szervizközpontba.
A kukták többségénél az 1. beállítás a zöldségekhez hasonló ételekhez, a 2. beállítás pedig a húsokhoz és a fagyasztott ételekhez tartozik.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt. A Nutricook esetében második csengetés figyelmeztet a hő csökkentésére a főzést befejező gyengébb gőzhöz.
A nyomás felépülése hosszabb időt fog igénybe venni, de a főzési idő nem változik (miután aktiválódik a szelep).
A kosár használata pároláshoz kötelező. Forralásnál nem kötelező.
A közvetlenül az edényben történő főzéshez mindig adagoljon legalább 2 pohár folyadékot a kuktába (25 cl vagy 8,8 UK folyékony uncia).
Pároláshoz öntsön 75 cl (26 UK folyékony uncia) vizet az edény aljára.
Maximális töltési mennyiség: maximum az edény 2/3 magasságáig töltse fel az edényt.
Figyelem: ha folyadék nélkül melegítette a kuktát, ellenőriztesse jóváhagyott szervizközpontban.
Nagy húsdarabok és bőrfelülettel rendelkező ételek (egész kolbász, nyelv, baromfi stb.) főzése esetén javasoljuk, hogy késsel vagy villával vágja be őket a főzés előtt. Ezek a főzés során az esetleges forrásban lévő folyadékok miatt és fröccsenést okozhatnak.
10 éves használat után feltétlenül ellenőriztesse a kuktát egy hivatalos szervizben.

AZ EDÉNY ELMOSOGATÁSA:
• Minden használat után mosogassa el az edényt, a kosarat és a tömítést vízzel és mosogatószerrel. Ne használjon fehérítőt vagy klórtartalmú termékeket.


A FEDŐ ELMOSOGATÁSA (*a kuktának megfelelően):
• Mosogassa el külön a fedőt és a tömítést szivaccsal és mosogatószerrel.
• Szárítsa meg és helyezze vissza a tömítést a fedőbe.
Figyelem: Soha ne tegye az időzítőt víz alá, ha van ilyen.


A FEDŐ ÉS A MODUL ELMOSOGATÁSA* (* a kuktának megfelelően):
• Minden használat után javasolt levenni a vezérlő modult, hogy megmossa.
• Fordítsa meg a fedőt, és egy érmével csavarja le a modul rögzítőanyáját.
• Mosogassa el a modult és a fedőt szivaccsal és mosószerrel.
Figyelem: soha ne tegye az időzítőt víz alá.
• Helyezze vissza a modult a fedőre, ellenőrizze, hogy a helyzetkapcsoló állása egyezik-e az „kukta felnyitása” ábrával, és hogy a csapszegek a fedélhez vannak-e nyomva. Fordítsa meg az egységet, és húzza meg az anyát.


MOSOGATÓGÉP:
Típustól függően a mosogatógépbe helyezhető alkatrészek száma eltérő lehet.
Bizonyos modellek esetében csak az edény mosható mosogatógépben.
Más modellek esetében csak modul nélkül mosható mosogatógépben az edény és a fedő.
A ClipsoMinut 'Duo modellnél egyik alkatrész sem mosható mosogatógépben.
Megjegyzés: A tömítés, időzítő vagy modul nem mosható mosogatógépben.


A BIZTONSÁGI ESZKÖZÖK ELLENŐRZÉSE:
1) Cserélhető modullal rendelkező termék esetén:
Amikor megtisztítja a modult, ellenőrizze, hogy a biztonsági eszközök nincsenek-e eltömítve.
• Gőzkieresztő: ellenőrizze, hogy a kivezetés nincs-e eltömítve. Ha igen, tegye folyó víz alá.
• Ellenőrizze, hogy a működtető szelep mozgatható-e a „zöldség” ábra kiválasztásával és megnyomásával.
• Biztonsági szelep: erősen nyomja meg egy vattapálcával a cső középső részén, amelynek mozgatható.
• Tömítés: minden főzési művelet után tisztítsa meg a tömítést és nyílását szivaccsal és mosogatószerrel. Helyezze vissza jól a nyílásba.

2) Egyéb termékek esetében:
• Működtető szelep: vegye le a szelepet, tisztítsa meg csapvíz alatt.
• Gőzkieresztő: szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy a cső nincs-e elzárva. Ha igen, tegye folyó víz alá.
• Biztonsági szelep: Enyhén nyomja meg a szelepet, amelynek mozognia kell.
• Tömítés: minden főzés után tisztítsa meg a tömítést szivaccsal és mosogatószerrel. Helyezze vissza megfelelően a nyílásba.
Ha hagyományos kuktája van, óvatosan tisztítsa meg a tömítés látható részét és az edény szélét.
Az alumínium modellek esetében ismételje meg az „első használat” műveleteit szódabikarbónával (lásd a használati útmutatót). A rozsdamentesacél modellek esetében dörzsszivaccsal és speciális rozsdamentesacél-tisztítóval tisztítsa meg a serpenyőt. Soha ne használjon fehérítőt.
A tömítést évente kell cserélni. Ha a kuktában nem keletkezik nyomás, vagy gőz szivárog a fedő körül, ellenőrizze, hogy megfelelően van-e a helyén a tömítés.

A tömítés cseréje a fedőrögzítő pánttal rendelkező modellek esetében (kuktafazék, hagyományos kukta vagy Actua):
Távolítsa el a régi tömítést és győződjön meg rőla, hogy a tömítés helye tiszta. Helyezze a régi helyére az új tömítést és ujjaival megnyomva illessze a helyére. A tömítés sérülésének elkerülése végett a művelethez ne használjon semmilyen tárgyat.


A tömítés cseréje a többi modell esetében:
Távolítsa el a régi tömítést és helyezze a helyére az újat.

Fordítsa el az edény fedelét. Ha a modell lehetővé teszi, fordítsa le a fogantyúkat.
Igen, javasoljuk, hogy a főzést követően mindig tisztítsa meg szivaccsal és mosogatószerrel a fedél tömítését, a kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél pedig a tartót is.
A kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél, győződjön meg róla, mielőtt visszahelyezi a tömítést, hogy a „fedél felőli oldal” felirat van a fedéllel szemben.
Soha nem tegye mosogatógépbe és ne tartsa csap alá, mivel nem vízálló.
Soha ne használjon oldószereket.
Használjon tiszta száraz ruhát.
Minden használat előtt ellenőrizze, hogy a szelepek nincsenek-e elzáródva. Az ellenőrzés elvégzéséhez tekintse meg a kukta modelljének megfelelő ábrákat.
• Ellenőrizze, hogy a helyzetkapcsoló állása egyezik-e az „kukta felnyitása” ábrával.
• Ellenőrizze, hogy a tömítés megfelelően illeszkedjen.
• Ha főzés közben felnyitja/lezárja a kuktát, nyomja le enyhén a fedő közepét a lezáráshoz.
• Csak ClipsoMinut'® kukta modellek esetén: vegye le a tömítést a fedőről és tegye folyó víz alá. Helyezze vissza a fedőbe, anélkül, hogy le letörölné a tömítést.
10 éves használatot követően a kuktafazék megérdemel egy kis törődést: ellenőriztesse valamelyik hivatalos márkaszervizben.
A fedő forgatható, amíg fel nem épül a nyomás. Ez nem jelent hibát.
Ezek Torx csavarok. Hornnyal vannak ellátva és lapos fejű csavarhúzóval húzhatók meg, vagyis amikor a fogantyú kilazul vagy ki kell cserélni, lapos fejű csavarhúzóval erősíthető a helyére. Torx csavarhúzó a legtöbb barkács- és szerszámboltban kapható.
Ellenőrizze, hogy nincs kidudorodás, repedés vagy sérülés a fogantyú anyagán. Ha nem lát sérülést, húzza meg a csavarokat egy lapos fejű csavarhúzóval. Ha sérülést talál, ki kell cserélnie a fogantyút.
Amikor proteint és szénhidrátot egyaránt tartalmazó élelmiszereket, például rizst főz magas hőmérsékleten, szétválnak az aminosavak és a cukor, és ez szürkévé teszi az ételt. Ez nem befolyásolja az ízt, és az étel fogyasztása biztonságos.
A szemcsék és a foltok a vízben természetesen előforduló ásványi anyagok (például kalcium, szilícium, magnézium és vas) lerakódásai a fazék felszínén. Emiatt nem kell aggódnia.
Ellenőrizze az alábbiakat:
• Csökkentette a hőmérsékletet, miután a gőzszabályzó szelep állandó sípoló hangot kiadva elkezdte folyamatosan kiengedni a gőzt?
• Kiengedte a gőzt az elkészítési idő elteltével?
Ha a kukta nyomáscsökkentés nélkül engedi ki a gőzt, az étel tovább készül, mivel a készülék továbbra is nyomás alatt van.
Ha lejárt az elkészítési idő, csökkentse a hőmérsékletet és engedje ki a gőzt.
Az elkészítési idő a mennyiségtől, az élelmiszerek méretétől és az Ön ízlésétől függ.
Ez az első néhány percben normális.

Ellenőrizze a következőket:
• A hőforrás elég erős, ha nem, kapcsolja magasabb fokozatra.
• A tartályban elegendő mennyiségű folyadék van.
• A működtető szelepet az 1/2 ábrákon vagy a hozzávalók ábráján kell elhelyezni.
• A kukta megfelelően van bezárva.
• Nincs sérülés a tál tömítésén vagy peremén.
• A tömítés megfelelően van a fedőn.

Ha a jelenség továbbra is fennáll:
• Kapcsolja ki a hőforrást.
• Vigye a helyzetkapcsolót arra az ábrára, amelyen a gőz kiengedését látja.

• Várja meg, amíg a nyomás jelenlétének jelzője lecsökken.
• Nyissa fel a kuktát.
• Tisztítsa meg a működtető szelepet és a gőzkivezető csövet.
Fokozatosan váltson kukta pozícióból kioldási pozícióba. Ha a gőzkilövellések folytatódnak (ez gyakran megtörténik bizonyos típusú ételekkel, például lencsével), állítsa vissza kukta pozícióba, és hideg víz alatt végezzen gyors kioldást.
Helyezze a helyzetkapcsolót a kuktához tartozó főzési szimbólumok egyikére.

• Az 1 nyomásszintű kukták esetén, a ClipsoMinut'® készüléket is beleértve, állítsa a kapcsolót a következő helyzetbe:


• A 2 nyomásszintű kukták esetén, a Clipso® + Precision készüléket is beleértve, állítsa a kapcsolót a következő helyzetek közül az egyikbe:
Zöldségek
Hús


• A 4 nyomásszintű kukták esetén, a Nutricook® készüléket is beleértve, állítsa a kapcsolót a következő helyzetek közül az egyikbe:
Zöldségek
Keményítőtartalmú ételek
Hús
Hal és tenger gyümölcsei


Ha a probléma továbbra is fennáll, ellenőriztesse készülékét egy hivatalos szervizközpontban.
• Töltse fel a kuktát: a minimális mennyiség 250 ml folyadék, a maximum a kukta magasságának a 2/3-a vagy kevesebb (az étel típusától és a recepttől függően).
2. • Zárja le a kuktát: mindegyik kuktánkat úgy terveztük meg, hogy ne tudjon nyomás felgyűlni, ha nincsenek megfelelően lezárva.
3. • Főzés: a kuktát legmagasabb fokozatra állított hőforrásra kell rakni. A kukta néhány percen belül eléri a 100 °C feletti hőmérsékletet (a szabályozó szelep típusától és helyétől függően 110 °C vagy 120 °C). A nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz távozását: ezután kis fokozatra kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell számolni a főzési időt. Ez a módszer akár 70%-os energia-megtakarítást jelenthet a hagyományos, vízben történő főzéshez képest.
4. • A főzés befejezése, nyomáscsökkentés: a főzési idő végén ki kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell engedni az összes gőzt azzal, hogy a gőzkiengedési pozícióba állítja a nyomásszabályozó-szelepet. Most már kinyithatja a kuktát. A gőz gyorsabban távozik a kuktából, ha folyó hideg víz alá tartja.
Ha gőz távozik a fedő körül, ellenőrizze a következőket:
• megfelelően zár a fedő;
• megfelelő helyen van a lezáró a fedő belsejében;
• koszos a fedő? Ha igen, tisztítsa meg;
• jó állapotban van a tömítés – ne felejtse el évente cserélni;
• megfelelő még a lezáró?
• Az Authentique modellek esetében: megfelelően meg van húzva a fedő?
• Sérült vagy deformálódott a fedő?
• Tiszta a fedő, a biztonsági szelep és a nyomásszabályozó-szelep?
• Ellenőrizze, hogy nem sérült-e a kukta pereme.
A kukta több, a tökéletesen biztonságos használatot garantáló rendszerrel rendelkezik.
• Biztonsági záró rendszer (modelltől függően): A kuktát olyan biztonsági rendszerrel láttuk el, amely megakadályozza a nyomásnövekedést abban az esetben, ha a fedő nincs teljesen vagy megfelelően lezárva. Ha a fedő nincs jól a helyén, a biztonsági rendszer megakadályozza a zárást jelző tű felemelkedését és ezzel a nyomás keletkezését.
• Biztonsági nyitó rendszer (modelltől függően): Ha a kukta nyomás alatt van, a zárást jelző tű felemelkedik, és megakadályozza a kukta kinyitását. A tű csak akkor esik le, ha lecsökkent a nyomás, és csak ekkor lehet kinyitni a kuktát. Modelltől függően ellenőrizze a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző pozícióját. A nyitáshoz alsó pozícióban kell lennie.
• Túl erős nyomás elleni védelem: ha főzés közben eltömődik a gőzkiengedő nyílás, működésbe lépnek a túl erős nyomáshoz tervezett biztonsági rendszerek:
1) Első lépés: kinyílik a biztonsági szelep és csökkenti a nyomást.
2) Második lépés: a tömítés lehetővé teszi a nyomás csökkentését a fedő és a serpenyő között kiengedve a gőzt.
3) Harmadik lépés (modelltől függően): a zárást jelző tű a fogantyú fölé emelkedik, és lehetővé teszi a nyomás függőleges kiengedését. A teljes kihűlést követően a kukta kinyitásához a helyére kell rakni a zárást jelző tűt.
A főzőlapra feltett kuktában kb. 118 °C a hőmérséklet, ha a csirke szimbólumot, és kb. 111 °C, ha a zöldség szimbólumot választja.
A kukta 0,9 bar nyomáson készíti a húsokat, és 0,55 bar nyomáson a zöldségeket.
Csak fedő nélkül, elsősorban akkor, ha le kell pirítani a hozzávalókat.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál csökkentse a hőforrás teljesítményét, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt.
Fordítva rakja fel a fedőt az alsó részre, mert ez segít meghosszabbítani a tömítés élettartamát.
• Ellenőrizze, hogy legalább 250 ml folyadék legyen a kuktában.
• Ellenőrizze, hogy a tömítés megfelelően a helyén legyen. Néhány modellnél kis méretű csap van a fedő belsején, amelyhez hozzá kell igazítani a tömítés kis lyukát. Ha nincs megfelelően egymáshoz igazítva a csap és a lyuk, probléma lesz a nyomással.
• Lehetséges, hogy a tömítés koszos, vagy eldeformálódott és ki kell cserélni. A tömítést évente kell cserélni.
• Ellenőrizze, hogy a szabályozó szelep tiszta-e, és nem blokkolja-e valamilyen ételmaradék.
• Ellenőrizze, hogy a fazék pereme jó állapotban van-e, és nem deformálódott-e a fazék.
• A szabályozó szelep nincs megfelelően a helyén, vagy a szabályozó nem az 1. vagy 2. pozícióban van (modelltől függően). Az ön modellje esetében alkalmazott módszerről a használati útmutatóban talál információt.
• Túl alacsony a hőmérséklet. Ahhoz, hogy a kuktában nyomás keletkezzen, mindig magas hőmérséklet kell. Miután ez megtörtént, és erősen jön a gőz, kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, hogy egyenletessé váljon a gőzáramlás, és innentől kezdve számolja az időt. A megfelelő nyomás elérésekor minden receptnél alacsonyabb fokozatra kell kapcsolni a hőforrást.
• Beragadt a zárásjelző. Egy olyan zárást jelző tűről vagy nyomásjelzőről van szó (modelltől függően), amelyik felemelkedik, amikor nyomás keletkezik a kuktában, és leesik, amikor megszűnik. Ha nem emelkedik fel, lehet, hogy meg kell tisztítani. Az ön modelljére vonatkozó tisztítási eljárást a használati utasítás ismerteti.
• Ellenőrizze, hogy megfelelően helyezte-e fel a fedőt.
A port a szállításhoz használjuk, hogy ne ragadjon össze a fedő és a tömítés. Nem jelent veszélyt, de ha aggódik, lemoshatja használat előtt.
A kukták a legújabb fejlesztések szerint készülnek és a család igényeihez igazíthatók.
Az alábbi űrtartalmakat (L) javasoljuk:
• 1–4 személyre: 3–4,5 L
• 4–6 személyre: 6 L
• 6–8 személyre: 7,5–8 L
• 7–10 személyre: 10 L
Ennek az az oka, hogy a kuktában való főzés sokkal gyorsabb a hagyományos főzésnél.
Az elkészítési időt ezért a jó eredményért szigorúan követni kell.
Az optimális elkészítés érdekében egyes modellek speciális programokkal rendelkeznek húsokhoz, illetve zöldségekhez.
A kuktában forrázni (az élelmiszerek a kosárban vagy kosár nélkül vízbe merülnek), illetve párolni (az élelmiszerek a víz szintje felett a kosárban helyezkednek el) lehet.
A nagy nyomáson történő főzést megelőzően lassú főzéshez és sütéshez, illetve fedő alatt,  fokozódó nyomás nélkül történő pároláshoz is használható.
Nem, az időzítőt egyetlen célra tervezték.
A két főzési fázisra, a nyomás alatti és a lassú főzésre szolgál. Ebből kifolyólag a fedélen, a rendeltetési helyén kell lennie.
Igen. A folyadék nélküli használat súlyosan károsíthatja a készüléket.
Nem, nyomatékosan kérjük, hogy ne használja a kuktát sütéshez, mert az tönkre teheti.
Ügyeljen rá, hogy ne tegye a sütőbe a kuktát. A szerződéses garancia megszűnik, ha ezt az utasítást nem tartja be.
Kérjük látogasson el a weboldal „Tartozékok” menüpontjához, ahol könnyedén megtalálhatja, amire a termékéhez szüksége van.
További infomációk elérhetők a weboldalon a „Garancia” címszó alatt.