Rizottó vegyes gombával

Rizottó vegyes gombával

Főételek

  • 4

    Hány személyre

  • Átlagos

    Költség

  • Médium

    Bonyolultság

  • Elkészítési idõ

  • Elkésztési idõ

Alapanyagok

  • 1 liter (4 csésze) csirke- vagy zöldségalaplé
  • 125 ml (1 csésze) száraz fehérbor
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 80 g vaj, kis darabokra vágva
  • 1 vöröshagyma, félbe vágva, finomra felaprítva
  • 100 g barna csiperke, felszeletelve
  • 100 g kis fehér csiperke, négyfelé vágva
  • 440 g (2 csésze) arborio rizs
  • 80 g téli fülőke/enoki gomba, a vége levágva
  • 20 g (1/4 csésze) finom lyukú reszelőn lereszelt parmezán
  • 1/4 csésze durván összevágott friss petrezselyem
  • 1 csipet só
  • Parmezánforgácsok, extra, a tálaláshoz
  • 125 ml (1/2 evőkanál) olívaolaj
  • 3 vékonyan felszeletelt fokhagymagerezd
  • 1/3 csésze nem lenyomkodott összetépkedett
  • friss zsálya
  • 2 teáskanál finomra összevágott citromhéj
  • Csipet sáfrányszál

Elõkészítés

A fokhagymás, citromos és zsályás olaj elkészítéséhez melegítse meg az olajat közepes méretű tapadásmentes serpenyőben alacsony hőmérsékleten. Adja hozzá a fokhagymát, és párolja 30 másodpercig, vagy amíg az olaj át nem veszi a fokhagyma ízét. Vegye le a tűzhelyről. Adja hozzá a zsályát, a citromhéjat és a sáfrányt. Keverje össze és rakja félre.

Öntse össze az alaplevet és a bort egy szószos fazékban, és forralja fel közepes hő felett. Csökkentse a hőt alacsonyra, és hagyja gyöngyözve forrni.

Melegítse meg az olajat és a vajat vastag aljú szószos fazékban közepes hő felett. Adja hozzá a hagymát, és párolja kevergetve 2 percig, vagy amíg meg nem puhul. Adja hozzá a barna és a fehér csiperkét, és főzze kevergetve 3 percig, vagy amíg meg nem puhul a gomba.

Adja hozzá a rizst, és főzze kevergetve 2 percig, vagy amíg a rizs üveges nem lesz. Adjon hozzá egy merőkanálnyit (kb. 125 ml, vagyis 1/2 csésze) az alaplékeverékből, és keverje fakanállal addig, amíg a rizs teljesen be nem issza. Folytassa az alaplé hozzáadását egy merőkanálnyi adagokban úgy, hogy a következő kanálnyit csak akkor adja hozzá, amikor a rizs már teljesen beszívta az előző kanálnyi adagot. Főzze addig, amíg a rizs fogkeménnyé nem válik és krémes állagú nem lesz (ehhez kb. 25 perc kell).

Adja hozzá a téli fülőkét, és párolja kevergetve 3 percig, vagy amíg meg nem puhul. Vegye le a tűzhelyről. Keverje bele a parmezánt és a petrezselymet. Kóstolja meg, és sózza meg.

Kanalazza a rizottót a tányérokba. Az ízesített olajjal meglocsolva és extra parmezánnal megszórva tálalja.

A recept elkészítéséhez szükséges Tefal termékek
  • DUETTO_1_thumbnail_RO.png
    Duetto

    Intelligens és egyszerűen használható

    bõvebben