Palacsinta

Palacsinta

Desszertek

  • 4

    Hány személyre

  • Olcsó

    Költség

  • Könnyű

    Bonyolultság

  • Elkészítési idõ

  • Elkésztési idõ

Alapanyagok

  • Kb. 10 db, 18 cm átmérőjű palacsintára elég.
  • 110 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2 tojás (közepes méretű)
  • 250 ml tej
  • 15 g olvasztott vaj

Elõkészítés

Szitálja egy nagy tálba a lisztet és a sót. Készítsen mélyedést a közepére, üsse bele a tojásokat, és öntse bele a tej felét.

Keverje össze habverővel vagy fakanállal. Folyamatosan keverés mellett adja hozzá fokozatosan a tej maradékát és az olvasztott vajat, amíg híg tejszín állagú nem lesz.

Amikor már minden folyékony hozzávaló benne van, keverje csomómentesre. Másik megoldásként elektromos mixerrel vagy konyhai robotgéppel is elkeverheti a tésztát. Öntse át kiöntős edénybe a tésztát, mert így könnyebb lesz a serpenyőbe adagolni. Az első palacsinta sütésének elkezdése előtt öntsön 1/2 teáskanál főzőolajat a serpenyőbe.

Ezután csak a 4. vagy az 5. palacsinta után kell újra kiolajozni a serpenyőt. Rakja a Tefal hőérzékelő pontos palacsintasütőt a tűzhelyre közepes hőre. Ha a Tefal hőérzékelő pontos termékvonalat használja, nem kell találgatnia, hogy mikor elég forró a serpenyő: a különleges hőérzékelő pont színe megváltozik, amikor készen áll a használatra.

Mindegyik palacsintához csorgasson annyit tésztát a serpenyőbe, hogy vékony rétegben befedje a serpenyő alját. A serpenyőt forgassa az óramutató járásával egyező irányba, és közben finoman döntse is meg. Amikor buborékok jelennek meg a tetején és a palacsinta kezd összeállni, vegye le a tűzhelyről a serpenyőt, és rázza meg, hogy a palacsinta csúszkálni kezdjen.

Süsse addig, amíg az egyik oldala aranybarna nem lesz. A palacsinta levegőben megfordításának a következő a trükkje: rántsa előre a palacsintát, hogy lazán csússzon, utána pedig gyors csuklómozdulattal dobja felfelé, kifelé és vissza. Utána úgy kell elkapnia a palacsintát, hogy a sületlen felével érkezzen vissza a serpenyőbe.

Ha inkább lemond az akrobatamutatványokról, egyszerűen csúsztasson tapadásmentes bevonatú spatulát a palacsinta alá, és azzal fordítsa meg.

Ezt az oldalát is süsse aranybarnára, majd csúsztassa ki tányérra a serpenyőből. Hagyományos módon, citromlével és porcukorral tálalja. Rakhat még bele eperszószt, karikákra vágott banánt és csokoládészószt, tonhalas szendvicskrémet vagy éppen epret és tejszínhabot.