Márványos kávés piskóta

Márványos kávés piskóta

Desszertek

  • 6

    Hány személyre

  • Olcsó

    Költség

  • Nehéz, tapasztalatot igényel

    Bonyolultság

  • Elkészítési idõ

  • Elkésztési idõ

Alapanyagok

  • 100 g puha margarin vagy vaj
  • 100 g finom kristálycukor
  • 2 tojás (felverve)
  • 100 g sütőporos liszt (átszitálva)
  • 1 teáskanál (5 ml) kávéesszencia
  • Néhány csepp vaníliaesszencia

Elõkészítés

Kenjen ki a zsiradékkal egy 1,2 literes pudingos edényt.

Rakja a kuktában az edénytartót.

Verje fel a könnyűre és habosra a zsiradékot a cukorral.

Adja hozzá több kis részletben a felvert tojást úgy, hogy minden hozzáadott adag után alaposan felveri. Keverje bele a lisztet.

A keverék felét rakja át egy másik tálba, és keverje bele a kávéesszenciát.

Rakja bele a másik tálba a vaníliaesszenciát.

Kanalazza váltakozva a pudingos edénybe a vaníliás és a kávés keveréket.

Fedje le két réteg zsiradékkal megkent zsírpapírral, amelyet középen redőkbe hajtogatott, hogy a piskótának legyen helye feljönni.

Rögzítse biztonságosan zsinórral.

Öntsön 1,2 liter forrásban levő vizet a kuktába, plusz 1 evőkanál (15 ml) citromlevet, ha olyan helyen lakik, ahol kemény a víz.

Rakja a pudingos edényt a kosárba, azt pedig az edénytartóra.

Állítsa gőz kiengedése pozícióba a nyomásszabályzót, zárja le a fedelet, és előgőzölje a pudingot 15 percen keresztül. Ezután állítsa 1. szintre a nyomást, helyezze teljes nyomás alá a kuktát, és főzze 50 percig.

Vegye le a tűzhelyről, és hűtse ki szobahőmérsékleten úgy, hogy nem módosít a nyomásszabályozón.

Amikor a nyomásjelző leesik, nyissa ki a fedőt.

Fordítsa ki a piskótát, és tálalja sodóval vagy tejszínnel.