Gombapástétom

Gombapástétom

Köretek

  • 5

    Hány személyre

  • Átlagos

    Költség

  • Nagyon könnyű

    Bonyolultság

  • Elkészítési idõ

  • Elkésztési idõ

Alapanyagok

  • 300 g gomba (lehetőleg csiperke)
  • 1 evőkanál (15 ml) olívaolaj
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 1 hagyma (felaprítva)
  • 1 gerezd összezúzott fokhagyma (elhagyható)
  • 1 evőkanál (15 ml) felaprított friss petrezselyem
  • 3 egész tojás (felverve)
  • 150 ml tejszín
  • 150 ml tej
  • Só és bors
  • 4 vagy 5 hőálló ramekin tálka vagy 6 dariole tálka, amelyek beférnek a kukta párolókosarába.

Elõkészítés

Aprítsa fel kisebb kockákra a gombát. Melegítse meg az olívaolajat egy fedő nélküli serpenyőben. Párolja kíméletesen kb. 5 percig a gombát és a kakukkfüvet.

Adja hozzá a sonkahagymát, a fokhagymát és az aprított petrezselymet. Sózza és borsozza. Keverje össze. Keverje bele a tojást, a tejszínt és a tejet.

Vajazza ki a hőálló ramekin vagy dariole tálkákat. Kanalazza beléjük a gombás keveréket. Az edénytartót rakja a serpenyő aljára. Öntsön rá 750 ml vizet. Rakja az edénykéket a kosárba, azt pedig az edénytartóra. Fedje le egy régi, hőálló tányérral.

Állítsa 1. szintre a nyomást. Zárja le a fedelet, és helyezze teljes nyomás alá a kuktát. Párolja 15 percig. Vegye le a tűzhelyről, és hűtse ki szobahőmérsékleten úgy, hogy nem módosít a nyomásszabályozón. Amikor a nyomásjelző leesik, nyissa ki a fedőt. Hagyja kihűlni az edénykéket, lazítsa meg oldalukat, és óvatosan vegye ki a tartalmukat.