TEFAL CLIPSOMINUT' DUO

CLIPSOMINUT' DUO 2 az 1-ben kukta és párolófazék lassú és gyors főzéshez

 Gyors főzés vagy finom párolás, az okos kettős beállítás mindezt lehetővé teszi! A ClipsoMinut'® Duo a Tefal® első 2 az 1-ben kuktája és párolóedénye a lassú és gyors főzéshez egyaránt, ásványokkal és titánnal dúsított finoman csiszolt felülettel. Ráadásul a tapadásmentes felületének köszönhetően az elmosása sem volt még soha könnyebb.

clipso-ico-2_0000_Vector-Smart-Object.png

Az első 2 az 1-ben kukta és párolófazék a lassú és gyors főzéshez.

Gyors főzés: különösen gyors, akár kétszer gyorsabb nyomás alatti főzés (a hagyományos Tefal® edényben történő főzés idejéhez viszonyítva).

Lassú főzés: tökéletes párolás a finom és gazdag ízvilágú ételekért.

Ultra ellenálló tapadásmentes titán felület: a párolt ételek nem égnek le, az elmosása pedig egyszerű.

Könnyű egykezes nyitás. Rozsdamentes acél pároló edény mint tartozék.

Alkatrészek: a vásárlástól legalább 10 évig rendelkezésre állnak.

Nélkülözhetetlen eszközök
  • clipso-ico_0000_Vector-Smart-Object.png

    TAPADÁSMENTES FELÜLET

    A tapadásmentes felület lehetővé teszi a különösen egyszerű mosást, még több éves használat után is. Az ételek ráadásul a készítés során nem égnek le, így az elkészítésük különösen egyszerű.

  • clipso-ico_0001_Vector-Smart-Object.png

    ÖTSZINTES BIZTONSÁGI RENDSZER

    Öt biztonsági elemből álló rendszer a különösen biztonságos nyomás alatti főzéshez

  • clipso-ico_0004_Vector-Smart-Object.png

    VITAMINOK MEGŐRZÉSE

    Akár 80%-kal több C-vitamint őriz meg.* *a hagyományos Tefal® edényben történő brokkoli főzés esetén

  • clipso-ico_0006_Vector-Smart-Object.png

    GYORS

    Akár kétszer gyorsabban főz.* *a hagyományos Tefal® edényben való főzési idővel összehasonlítva

  • clipso-ico_0002_Vector-Smart-Object.png

    KÖNNYŰ HASZNÁLAT

    Az edényt egyszerűen felnyithatja és lezárhatja egy kézzel.

  • clipso-ico-2_0007_Vector-Smart-Object.png

    KOMPATIBILIS VALAMENNYI HŐFORRÁSSAL

    Kompatibilis minden hőforrással - áram, gáz, üvegkerámia, indukció.

Funkciók – összevetés
Nyitó/záró rendszer Clipso rendszer  
n/a Clipso rendszer  
Clipso rendszer  
Arch rendszer  
Edény anyaga Alumínium  
n/a Nemesacél  
Nemesacél  
Nemesacél  
Hőforrás INDUKCIÓ - GÁZ - ELEKTROMOS - KERÁMIA - HALOGÉN  
n/a INDUKCIÓ - GÁZ - ELEKTROMOS - KERÁMIA - HALOGÉN  
INDUKCIÓ - GÁZ - ELEKTROMOS - KERÁMIA - HALOGÉN  
INDUKCIÓ - GÁZ - ELEKTROMOS - KERÁMIA - HALOGÉN  
Belső bevonat/kivitel TAPADÁSMENTES  
n/a CSISZOLT  
CSISZOLT  
CSISZOLT  
Külső bevonat/kivitel FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
n/a FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
FÉNYESRE POLÍROZOTT NEMESACÉL  
Edény űrtartalma 5 l  
n/a 6 l  
6 l  
n/a
Edény kapacitása (személyek száma) 4-6  
n/a 4-6  
4-6  
n/a
Főzőprogramok száma 2  
n/a 1  
1  
n/a
Okos időzítő    
n/a    
   
   
Receptkönyv    
n/a    
   
n/a
Edények nyéltípusai Rögzített  
n/a Rögzített  
Rögzített  
Összecsukható  
Párolókosár    
n/a    
   
n/a
Kiegészítő fedő NEM  
n/a NEM  
NEM  
n/a
Gőzkiengedő rendszer Standard  
n/a Standard  
Standard  
Puha  
Mosogatógépben mosható    
n/a    
   
   

Használati utasítás & Kézikönyv
Gyakori kérdések
A kuktát akkor lehet kinyitni, amikor lehűlt, és lecsökkent a belső nyomás (amikor teljesen lement a zároló jelzőtű vagy a nyomásjelző – modelltől függően).
A kuktájában párolhat is. A párolás különösen alkalmas például zöldségek készítésére, mert megőrzi a vitaminokat és tápanyagokat.
- Ne használjon 750 ml-nél több vizet (6 pohár).
- Használja a párolókosarat; rakja az állványra vagy függessze fel a serpenyő szegecseire (modelltől függően), és ügyeljen arra, hogy az étel ne lógjon bele a vízbe.
Főzés előtt és után ne tároljon ételt a kuktában. Az elkészített ételeket a hűtőben, zárt edényben tárolja.
Ellenőrizze:
• a főzési időt,
• azt, hogy a hőforrás elég magas fokozatra van-e kapcsolva azután, hogy a kukta elérte a működési nyomást,
• a nyomásszabályozó szelep megfelelő behelyezését,
• a folyadék mennyiségét.
A kuktában akár háromszor gyorsabban is elkészülhet az étel a hagyományos fazekakhoz képest. Kezdésként készítse el a kuktához kapott szakácskönyvben/használati útmutatóban szereplő ételeket. Ha már tisztában van az alapelvekkel, más receptekre is alkalmazhatja őket. Fontos, hogy legalább 250 ml (2 pohár) folyadékot használjon.
Erre két módszer van:
Lassú kiengedés: fokozatosan fordítsa párolás pozícióba a programválasztót. Ezt a megoldást raguk, zöldségek, valamint hús- és halételek esetén válassza.
Gyors kiengedés: rakja hideg folyó víz alá a kuktát úgy, hogy a víz a fedél fém részére folyjon. Ezt a megoldást válssza nagy nedvességtartalmú ételek, például a levesek, a rizs, a tészta, a tejpudingok, a tojásos sodók, a sütemények és a különféle desszertek, valamint a nagy folyadéktartalmú és rizst vagy tésztát tartalmazó receptek esetén, hogy ne fröccsenjen ki a folyadék a gőzzel együtt akkor, amikor kinyitja a nyomásszabályozó szelepet.

Amikor a nyomásjelző lent van, a kuktában már nincs nyomás.
Minimum 250 ml folyadékot használjon.
Normális működésnek minősül, ha az első 5 percben nem keletkezik nyomás. A kukta ilyenkor még melegszik. Ha azonban az első 5–10 percet követően sem keletkezik nyomás, ellenőrizze a következőket:
• ég a tűz, és a hőforrás maximális fokozatra van kapcsolva;
• megfelelően le van zárva a fedő;
• megfelelően van a helyén a tömítés, és nem koszos vagy deformálódott el;
• elég víz van a kuktában: a minimum 250 ml (2 pohár);
• megfelelően van beállítva a nyomáskapcsoló (modelltől függően);
• nincs blokkolva a zárásjelző vagy a nyomásjelző (modelltől függően);
Minden ilyen esetben olvassa el a kuktája használati útmutatóját.
Használjon megfelelő főzőfelületet. A főzőfelületek megfelelőségéről a használati útmutatóból tájékozódhat. Az exkluzív hőelosztó alappal rendelkező modelljeink kiemelkedően jól működnek minden típusú főzőfelületen, ideértve az indukciós lapokat is. Mindig a kukta alapjának átmérőjével megegyező vagy annál kisebb átmérőjű főzőlapot használjon.
• A kukta túlságosan tele van.
• Túl magas a hőmérséklet.
• Nem megfelelő karbantartás miatt blokkolva van a nyomásszabályozó, a zárást jelző tű vagy a biztonsági berendezés, és ez megakadályozza a normális működést.
A kukta kinyitása előtt győződjön meg arról, hogy az összes gőzt kiengedte, és lent van a zárást jelző tű. Ha biztos abban, hogy az összes gőz távozott, rázza meg a terméket, és ellenőrizze, hogy lemegy-e a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző (modelltől függően). Ha nem megy le, folyasson hideg vizet a kuktára, és próbálja meg újra kinyitni.
A kukta óriásserpenyőként vagy fazékként is használható. Erre a célra külön üvegfedő vásárolható a kuktához.
A kuktában gyakorlatilag bármilyen étel készíthető: Főzhet levest, húst, halat és zöldségeket, de finom desszerteket is készíthet. A receptötletekért lapozza fel a kukta szakácskönyvét vagy keresse fel a weboldalt.
• Kapcsolja ki a hőforrást.
• Hagyja kihűlni a kuktát.
• A kukta kinyitása után ellenőrizze, hogy minden gőz eltávozott, és a zárásjelző a helyén van (modelltől függően).
• Ellenőrizzen és tisztítson meg minden működő alkatrészt, illetve ellenőrizze a tömítés állapotát.
Ha a probléma továbbra is fennáll, vigye be a kuktát (az összes alkatrészével együtt) egy ajánlott szervizközpontba.
A kukták többségénél az 1. beállítás a zöldségekhez hasonló ételekhez, a 2. beállítás pedig a húsokhoz és a fagyasztott ételekhez tartozik.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt. A Nutricook esetében második csengetés figyelmeztet a hő csökkentésére a főzést befejező gyengébb gőzhöz.
A nyomás felépülése hosszabb időt fog igénybe venni, de a főzési idő nem változik (miután aktiválódik a szelep).
A kosár használata pároláshoz kötelező. Forralásnál nem kötelező.
A közvetlenül az edényben történő főzéshez mindig adagoljon legalább 2 pohár folyadékot a kuktába (25 cl vagy 8,8 UK folyékony uncia).
Pároláshoz öntsön 75 cl (26 UK folyékony uncia) vizet az edény aljára.
Maximális töltési mennyiség: maximum az edény 2/3 magasságáig töltse fel az edényt.
• Figyelem: ha folyadék nélkül melegítette a kuktát, ellenőriztesse jóváhagyott szervizközpontban.
Az összes alkatrész megfelelő tisztításához elég a meleg, mosogatószeres víz. A rozsdamentesacél fazék mosogatógépben is mosható. A tömítést, a nyomásszabályozó-szelepet és a biztonsági berendezéseket minden használat után, egyenként meg kell tisztítani és ellenőrizni kell, hogy a kukta biztonságosan üzemeljen a következő használatkor is. A fedő is mosható mosogatógépben, de csak miután eltávolította róla a tömítést és a vezérlőpanelt (modelltől függően). Az alumínium kuktákat ne rakja mosogatógépbe.
Az alumínium modellek esetében ismételje meg az „első használat” műveleteit szódabikarbónával (lásd a használati útmutatót). A rozsdamentesacél modellek esetében dörzsszivaccsal és speciális rozsdamentesacél-tisztítóval tisztítsa meg a serpenyőt. Soha ne használjon fehérítőt.
A tömítést évente kell cserélni. Ha a kuktában nem keletkezik nyomás, vagy gőz szivárog a fedő körül, ellenőrizze, hogy megfelelően van-e a helyén a tömítés.
• A tömítés cseréje a fedőrögzítő pánttal rendelkező modellek esetében (kuktafazék, hagyományos kukta vagy Actua):
Távolítsa el a régi tömítést és győződjön meg rőla, hogy a tömítés helye tiszta. Helyezze a régi helyére az új tömítést és ujjaival megnyomva illessze a helyére. A tömítés sérülésének elkerülése végett a művelethez ne használjon semmilyen tárgyat.

• A tömítés cseréje a többi modell esetében:
Távolítsa el a régi tömítést és helyezze a helyére az újat.

Fordítsa el az edény fedelét. Ha a modell lehetővé teszi, fordítsa le a fogantyúkat.
Igen, javasoljuk, hogy a főzést követően mindig tisztítsa meg szivaccsal és mosogatószerrel a fedél tömítését, a kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél pedig a tartót is.
A kivehető tömítéssel rendelkező modelleknél, győződjön meg róla, mielőtt visszahelyezi a tömítést, hogy a „fedél felőli oldal” felirat van a fedéllel szemben.
Soha nem tegye mosogatógépbe és ne tartsa csap alá, mivel nem vízálló.
Soha ne használjon oldószereket.
Használjon tiszta száraz ruhát.
Ellenőrizze, hogy megfelelően van-e a helyén a tömítés a fedő belsejében.
Ellenőrizze, hogy jól van-e a helyén a biztonsági rúd vagy a nyomásjelző. Szükség esetén távolítsa el és cserélje ki.
10 éves használatot követően a kuktafazék megérdemel egy kis törődést: ellenőriztesse valamelyik hivatalos márkaszervizben.
A fedő forgatható, amíg fel nem épül a nyomás. Ez nem jelent hibát.
Ezek Torx csavarok. Hornnyal vannak ellátva és lapos fejű csavarhúzóval húzhatók meg, vagyis amikor a fogantyú kilazul vagy ki kell cserélni, lapos fejű csavarhúzóval erősíthető a helyére. Torx csavarhúzó a legtöbb barkács- és szerszámboltban kapható.
Ellenőrizze, hogy nincs kidudorodás, repedés vagy sérülés a fogantyú anyagán. Ha nem lát sérülést, húzza meg a csavarokat egy lapos fejű csavarhúzóval. Ha sérülést talál, ki kell cserélnie a fogantyút.
Amikor proteint és szénhidrátot egyaránt tartalmazó élelmiszereket, például rizst főz magas hőmérsékleten, szétválnak az aminosavak és a cukor, és ez szürkévé teszi az ételt. Ez nem befolyásolja az ízt, és az étel fogyasztása biztonságos.
A szemcsék és a foltok a vízben természetesen előforduló ásványi anyagok (például kalcium, szilícium, magnézium és vas) lerakódásai a fazék felszínén. Emiatt nem kell aggódnia.
Ellenőrizze az alábbiakat:
• Csökkentette a hőmérsékletet, miután a gőzszabályzó szelep állandó sípoló hangot kiadva elkezdte folyamatosan kiengedni a gőzt?
• Kiengedte a gőzt az elkészítési idő elteltével?
Ha a kukta nyomáscsökkentés nélkül engedi ki a gőzt, az étel tovább készül, mivel a készülék továbbra is nyomás alatt van.
Ha lejárt az elkészítési idő, csökkentse a hőmérsékletet és engedje ki a gőzt.
Az elkészítési idő a mennyiségtől, az élelmiszerek méretétől és az Ön ízlésétől függ.
Ez az első néhány percben teljesen normális.
Ha nem történik változás, válassza ki a gőzkiengedés programot és várja meg, amíg a nyomásjelző lemegy, mielőtt kinyitja a kuktát.
Mossa el a csap alatt a nyomásszabályozó szelepet és a gőzkieresztő nyílást, majd ellenőrizze, hogy  mozog-e  a biztonságiszelep-sapka.
• Töltse fel a kuktát: a minimális mennyiség 250 ml folyadék, a maximum a kukta magasságának a 2/3-a vagy kevesebb (az étel típusától és a recepttől függően).
2. • Zárja le a kuktát: mindegyik kuktánkat úgy terveztük meg, hogy ne tudjon nyomás felgyűlni, ha nincsenek megfelelően lezárva.
3. • Főzés: a kuktát legmagasabb fokozatra állított hőforrásra kell rakni. A kukta néhány percen belül eléri a 100 °C feletti hőmérsékletet (a szabályozó szelep típusától és helyétől függően 110 °C vagy 120 °C). A nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz távozását: ezután kis fokozatra kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell számolni a főzési időt. Ez a módszer akár 70%-os energia-megtakarítást jelenthet a hagyományos, vízben történő főzéshez képest.
4. • A főzés befejezése, nyomáscsökkentés: a főzési idő végén ki kell kapcsolni a hőforrást, és ki kell engedni az összes gőzt azzal, hogy a gőzkiengedési pozícióba állítja a nyomásszabályozó-szelepet. Most már kinyithatja a kuktát. A gőz gyorsabban távozik a kuktából, ha folyó hideg víz alá tartja.
Ha gőz távozik a fedő körül, ellenőrizze a következőket:
• megfelelően zár a fedő;
• megfelelő helyen van a lezáró a fedő belsejében;
• koszos a fedő? Ha igen, tisztítsa meg;
• jó állapotban van a tömítés – ne felejtse el évente cserélni;
• megfelelő még a lezáró?
• Az Authentique modellek esetében: megfelelően meg van húzva a fedő?
• Sérült vagy deformálódott a fedő?
• Tiszta a fedő, a biztonsági szelep és a nyomásszabályozó-szelep?
• Ellenőrizze, hogy nem sérült-e a kukta pereme.
A kukta több, a tökéletesen biztonságos használatot garantáló rendszerrel rendelkezik.
• Biztonsági záró rendszer (modelltől függően): A kuktát olyan biztonsági rendszerrel láttuk el, amely megakadályozza a nyomásnövekedést abban az esetben, ha a fedő nincs teljesen vagy megfelelően lezárva. Ha a fedő nincs jól a helyén, a biztonsági rendszer megakadályozza a zárást jelző tű felemelkedését és ezzel a nyomás keletkezését.
• Biztonsági nyitó rendszer (modelltől függően): Ha a kukta nyomás alatt van, a zárást jelző tű felemelkedik, és megakadályozza a kukta kinyitását. A tű csak akkor esik le, ha lecsökkent a nyomás, és csak ekkor lehet kinyitni a kuktát. Modelltől függően ellenőrizze a zárást jelző tű vagy a nyomásjelző pozícióját. A nyitáshoz alsó pozícióban kell lennie.
• Túl erős nyomás elleni védelem: ha főzés közben eltömődik a gőzkiengedő nyílás, működésbe lépnek a túl erős nyomáshoz tervezett biztonsági rendszerek:
1) Első lépés: kinyílik a biztonsági szelep és csökkenti a nyomást.
2) Második lépés: a tömítés lehetővé teszi a nyomás csökkentését a fedő és a serpenyő között kiengedve a gőzt.
3) Harmadik lépés (modelltől függően): a zárást jelző tű a fogantyú fölé emelkedik, és lehetővé teszi a nyomás függőleges kiengedését. A teljes kihűlést követően a kukta kinyitásához a helyére kell rakni a zárást jelző tűt.
A főzőlapra feltett kuktában kb. 118 °C a hőmérséklet, ha a csirke szimbólumot, és kb. 111 °C, ha a zöldség szimbólumot választja.
A kukta 0,9 bar nyomáson készíti a húsokat, és 0,55 bar nyomáson a zöldségeket.
Csak fedő nélkül, elsősorban akkor, ha le kell pirítani a hozzávalókat.
A főzés akkor kezdődik, amikor a nyomásszabályozó-szelep lehetővé teszi a gőz folyamatos kiengedését, ami rendszeres sziszegő hanggal jár. Ennél a pontnál csökkentse a hőforrás teljesítményét, és számolja ki a receptben feltüntetett főzési időt.
Fordítva rakja fel a fedőt az alsó részre, mert ez segít meghosszabbítani a tömítés élettartamát.
• Ellenőrizze, hogy legalább 250 ml folyadék legyen a kuktában.
• Ellenőrizze, hogy a tömítés megfelelően a helyén legyen. Néhány modellnél kis méretű csap van a fedő belsején, amelyhez hozzá kell igazítani a tömítés kis lyukát. Ha nincs megfelelően egymáshoz igazítva a csap és a lyuk, probléma lesz a nyomással.
• Lehetséges, hogy a tömítés koszos, vagy eldeformálódott és ki kell cserélni. A tömítést évente kell cserélni.
• Ellenőrizze, hogy a szabályozó szelep tiszta-e, és nem blokkolja-e valamilyen ételmaradék.
• Ellenőrizze, hogy a fazék pereme jó állapotban van-e, és nem deformálódott-e a fazék.
• A szabályozó szelep nincs megfelelően a helyén, vagy a szabályozó nem az 1. vagy 2. pozícióban van (modelltől függően). Az ön modellje esetében alkalmazott módszerről a használati útmutatóban talál információt.
• Túl alacsony a hőmérséklet. Ahhoz, hogy a kuktában nyomás keletkezzen, mindig magas hőmérséklet kell. Miután ez megtörtént, és erősen jön a gőz, kapcsolja alacsonyabb fokozatra a hőforrást, hogy egyenletessé váljon a gőzáramlás, és innentől kezdve számolja az időt. A megfelelő nyomás elérésekor minden receptnél alacsonyabb fokozatra kell kapcsolni a hőforrást.
• Beragadt a zárásjelző. Egy olyan zárást jelző tűről vagy nyomásjelzőről van szó (modelltől függően), amelyik felemelkedik, amikor nyomás keletkezik a kuktában, és leesik, amikor megszűnik. Ha nem emelkedik fel, lehet, hogy meg kell tisztítani. Az ön modelljére vonatkozó tisztítási eljárást a használati utasítás ismerteti.
• Ellenőrizze, hogy megfelelően helyezte-e fel a fedőt.
A port a szállításhoz használjuk, hogy ne ragadjon össze a fedő és a tömítés. Nem jelent veszélyt, de ha aggódik, lemoshatja használat előtt.
A kukták a legújabb fejlesztések szerint készülnek és a család igényeihez igazíthatók.
Az alábbi űrtartalmakat (L) javasoljuk:
• 1–4 személyre: 3–4,5 L
• 4–6 személyre: 6 L
• 6–8 személyre: 7,5–8 L
• 7–10 személyre: 10 L
Ennek az az oka, hogy a kuktában való főzés sokkal gyorsabb a hagyományos főzésnél.
Az elkészítési időt ezért a jó eredményért szigorúan követni kell.
Az optimális elkészítés érdekében egyes modellek speciális programokkal rendelkeznek húsokhoz, illetve zöldségekhez.
A kuktában forrázni (az élelmiszerek a kosárban vagy kosár nélkül vízbe merülnek), illetve párolni (az élelmiszerek a víz szintje felett a kosárban helyezkednek el) lehet.
A nagy nyomáson történő főzést megelőzően lassú főzéshez és sütéshez, illetve fedő alatt,  fokozódó nyomás nélkül történő pároláshoz is használható.
Nem, az időzítőt egyetlen célra tervezték.
A két főzési fázisra, a nyomás alatti és a lassú főzésre szolgál. Ebből kifolyólag a fedélen, a rendeltetési helyén kell lennie.
Igen. A folyadék nélküli használat súlyosan károsíthatja a készüléket.
Nem, nyomatékosan kérjük, hogy ne használja a kuktát sütéshez, mert az tönkre teheti.
A készülék értékes, újrahasznosítható vagy újra feldolgozható anyagokat tartalmaz. Vigye el helyi gyűjtőhelyre.
Kérjük látogasson el a weboldal „Tartozékok” menüpontjához, ahol könnyedén megtalálhatja, amire a termékéhez szüksége van.
További infomációk elérhetők a weboldalon a „Garancia” címszó alatt.